Yunanistan yönetimi tarafından limanlarından çıkmasına izin verilmeyen ‘‘Özgürlük Filosu 2’‘ gemileri halen bekleyişlerini sürdürüyor.

Atina yakınlarındaki Pire limanında Fransız yardım gönüllülerini taşıyan Louise Michel isimli gemi ise bu engellemeyi sembolik olarak delerek motorlarını çalıştırdı.

Gemideki gönüllülerden biri, “Şunu anladık ki abluka sadece Filistin’e uygulanmıyor aynı zamanda, burada izinsiz bir şekilde tutulduğumuzdan beri tamamıyla Avrupa’ya da uygulanıyor.” dedi.

Limanda bekleyenler her gün protesto gösterileri düzenlerken yolcular arasındaki Filistinli milletvekili Mustafa Barghouthi, “Bugün görüyoruz ki Yunanistan İsrail’in şantajlarının bir kurbanı. İsrail Yunanistan’ın ekonomik durumunu kullanarak şantaj yapıyor ve böylelikle filoyu engelliyor. Umuyoruz ki düşüncelerini değiştirecekler ve bizim yola çıkmamıza izin verecekler.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Yunanistan’ın insani yardımları ‘‘uygun yöntemlerle ve mevcut kanallar aracılığıyla’‘ kendisi götürme önerisine, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan destek geldi.

YUNAN BOTLARI ENGELLİYOR

"Özgürlük Filosu 2"ye katılacağı açıklanan ve 12 gündür Yunanistan'ın Girit adasında limanda bekletilen Kanada gemisi "Tahrir"in limandan izinsiz çıkışını engellemek amacıyla bir Yunan Sahil Güvenlik botu, geminin yanına demirledi.

Gazze'ye gitmek üzere yola çıkan ABD ve Fransız gemilerinin Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince engellenmesi ve ABD gemisinin kaptanının gözaltına alınmasının ardından, Yunan limanlarındaki önlemlerin artırıldığı gözlendi. Gazze Filosu'na ait gemilerin izinsiz olarak Yunanistan'dan çıkışını önleme amacını taşıyan tedbirler kapsamında, Girit'e bağlı St-Nicolas Limanı'nda 12 gündür bekleyen "Tahrir" gemisinin yanına bir Yunan Sahil Güvenlik botunun demirlediği görüldü. Gemide bulunan aktivistler ise tepki amacıyla Sahil Güvenlik botunun yanında fotoğraf çektirdiler ve açıklamalarda bulundular.

Geçen günlerde Gazze'ye gitmek üzere yola çıkan Amerikalı aktivistlerin bulunduğu tekne 15 dakika yol aldıktan sonra Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince durdurulmuş ve gemin kaptanı gözaltına alınmıştı. "The Audacity of Hope"(Umudun Cesareti) isimli ABD teknesinde 36 yolcu, 11 gazeteci ve 5 kişilik mürettebat olduğu öğrenildi.

YUNAN HÜKÜMETİNİN ÖNERİSİ

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç ile Uluslararası İlişkiler Koordinatörü İzzet Şahin yaşanan gelişmelerden sonra Atina'ya gelerek, Gazze'ye gitmeye hazırlanan gemilerin koordinatörleriyle görüştü ve açlık grevi yapan Amerikalı aktivistleri ziyaret etti.

Yunanistan'ın "Gazze'ye gidecek yardımları biz götürelim" önerisini gazetecilere değerlendiren İHH Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Şahin, Gazze'ye özgürlük için yola çıkan ve bulundukları gemi Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince engellenen ABD vatandaşlarının sıcak güneşin altında, ABD Büyükelçiligi önünde açlık grevine başladığını anlatarak, "İHH olarak başından beri her merhalede her türlü desteği verdiğimiz filo katılımcılarının yanından hiç ayrılmıyoruz.

Açlık grevine başlayan dostlarımızı ziyaret edip destek verdik. Açlık grevine girenlere destek verenlerden birisinin İsrail tarafından vurulan Amerika'nın Liberty gemisinin mağduru olduğunu öğrendik. Verilen bu destek çok anlamlı geldi bize. Öğrendiğimize göre, ABD gemisinden sonra Fransa gemisi de limandan çıkmaya teşebbüs ettiği anda engellenmiş ve bloke edilmiş" diye konuştu.

ABD, İsrail ve Yunan hükümetinin toplanan yardımların İsrail'in Aşdod veya Mısır'ın El-Ariş limanları üzerinden gönderilmesi teklifini getirerek Gazze Filosu'nun direnişi kırmayı amaçladığını iddia eden Şahin, "Gazze Filosu'nun direnişi dünyanın her yerinde ses getirdi. Bizler Gazze'ye uygulanan ambargo kalkana kadar getirilecek hiçbir teklifi kabul etmeyeceğiz. BM gözetiminde insani yardımların Gazze'ye direkt girmesi ve Gazze halkına denizden ve karadan serbest dolaşım hakkı verilene kadar bu mücadele devam edecek" dedi.

GAZZE FİLOSUNA YUNAN MÜDAHALESİ

İlerleyen saatlerde Gazze'ye giden filoda yer alan ve limandan izinsiz çıkan Kanada gemisi "Tahrir"e Yunan SAT komandoları müdahale etti.

Gazze filosunun organizatörleri, Girit adasından yasağa aykırı olarak ayrılan Kanada gemisinin Yunan komandolarınca engellediğini söylediler.

Aktivist Dror Feiler de, Kanadalı aktivistleri taşıyan geminin, limandan ayrılmasından kısa bir süre sonra Yunan teknelerince çevrildiğini bildirdi.

Gemideki aktivistlerin komandoları gemiye sokmamaya çalıştıkları belirtiliyor.

AJANSLAR