Guardian gazetesi tarafından geçilen haberde, ABD’li gazeteci James Foley’in kafasını kesen IŞİD militanın Beatles adı verilen İngiliz militan grubunun üyesi olduğu belirtildi.

Bilindiği üzere IŞİD isimli örgüte mensup militanlar, 2012 yılında Suriye’de yakaladıkları ABD’li gazeteci James Foley’in kafasının kesilerek idam edildiği görüntüleri iki gün önce internette yayımlamıştı. Videoda gazetecinin kafasını kesen IŞİD militanı, kayıt boyunca İngiltere’nin güneyine özgü bir aksanla İngilizce konuşuyordu.

Guardian muhabirine konuşan haber kaynakları, gazetecinin kafasını kesen John isimli militanın IŞİD’in en önemli müzakerecilerinden biri olduğunu ve Suriye’de kaçırılan yabancı esirlerin aileleri ile gerçekleştirilen görüşmeleri yürüttüğünü söyledi. John ismini kullanan militanla birlikte IŞİD saflarında savaşan iki İngiliz kökenli militan da esirler tarafından Beatles üyesi olarak adlandırılıyor.

Öte yandan, konuyla ilgili olarak gazeteye yaptığı açıklamada, IŞİD’in Batılı ülkelerin gözünü korkutmak amacı ile anadili İngilizce olan bir cellat tercih ettiğini söyleyen Londra Kraliyet Üniversitesi Uluslararası Radikalizm Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Peter Neumann, ‘‘Bu hamle, Batı’nın da tehdit altında olduğu mesajını verdiği için IŞİD açısından son derece önemliydi. Militanlar, kendilerini bombaladığımız takdirde, peşimizden gelecekleri mesajını vermişlerdir’’ şeklinde konuştu.