İtalya’da gerçekleştirilen G7 Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda İngiltere’nin Rusya ve Suriye’nin potansiyel kimyasal silah kullanımına ilişkin düzenlediği yaptırım taslağı reddedildi.

G7 buluşmasında Suriye’deki gelişmeler nedeniyle “terörle mücadele”, Libya ve Ukrayna’daki durum ve Kuzey Kore ile olan nükleer anlaşmazlık konuları ikinci planda kaldı.

Toplantıda Almanya, Kanada, İtalya, Fransa, İngiltere, Japonya ve ABD Dışişleri Bakanları, Suriye için “Beşar Esad’sız çözüm”de ise ortaklaştı. Bakanlar, Esad’ın yönetiminde Suriye’de bir çözüme varılmayacağı iddiasında birleşti. Fakat üst düzey askeri liderlerin yaptırımlarını hedef alması yönündeki öneriler kaldırıldı.

Bakanlar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın elinde olduğu iddia edilen kimyasal silahlara karşı kesin ve aksi iddia edilemeyen bir kanıt olana kadar yaptırımların ertelenmesi yönünde karar aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, toplantının ilk gününde Suriye’deki askeri operasyonların başında bulunan Rus ve Suriyeli üst düzey isimlerin yaptırım listesine alınabileceğini söylemiş ve bununla ilgili öneri sunmuştu. Avrupa Birliği ve ABD, Ukrayna’da yaşananlar nedeniyle birçok Rus yetkiliyi ve Rus şirketini zaten yaptırım listesinde tutuyor.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un, Lucca’daki G7 görüşmelerinin hemen ardından Rusya’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Tillerson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le değil, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşecek.

Suriye ve Rusya üzerine tartışmalar, İdlib kentine bağlı Han Şeyhun kasabasında kimyasal saldırı düzenlenmesinin ardından başladı. Avrupa yönetimleri ve ABD, saldırının Suriye ordusu tarafından düzenlendiğini savunuyor, Rusya ve Suriye ise iddiayı reddediyor.

ABD bu olay sonrası, İdlib saldırısı gerekçesiyle Hama yakınlarındaki Suriye ordusuna ait el Şeyrat Askeri Hava Üssü’nü Tomahawk füzeleriyle vurdu. ABD Savunma Bakanı James Mattis, “Suriye’nin yakıt ve mühimmat depolarını, hava savunma kabiliyetini ve savaş uçaklarının yüzde 20’sini yok ettik veya hasar verdik” derken, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise, “Bundan böyle askeri operasyon düzenlenmeyeceği garantisi olmamakla birlikte ABD’nin öncelikli hedefinin terör milisi IŞİD ile mücadele olarak kalacağı” açıklaması yaptı. (Kaynak: Evrensel)