G20 Zirvesi önümüzdeki günlerde Almanya'nın Hamburg kentinde başlayacak. Yoğun güvenlik altında düzenlenecek zirve öncesi Hamburg'da ilk protesto gösterisi düzenlendi.

G20 Zirvesi’nden önce ilk protesto gösterisi düzenlendi. 4 bin kişi, Hamburg merkezinde iklim ve ticaret politikalarını protesto etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre sadece Hamburg sokakları değil, Alster Nehri de gösteriye sahne oldu. Kanolara binen göstericiler, nehir üzerinde eylem yaptı. Çevre örgütü Greenpeace de kömür yüklü bir gemiye Merkel’in afişini astığı bir eylem gerçekleştirdi.

Alman Sendikalar Birliği, Greenpeace ve Oxfam'ın aralarında yer aldığı 12 kuruluşun destek verdiği gösteriler barışçıl bir havada gerçekleşti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesini küresel iklim anlaşmasından çıkarma kararından bir ay sonra düzenlenen zirveye çevreci örgütlerin eylemlerinin damga vurması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel zirve öncesi yaptığı açıklamada, G20 Zirvesi’nde sadece ekonomik büyüme konusunun ele alınmayacağını söyledi. Merkel, kaynak kullanımı ve gelir dağılımı gibi başlıkların da masada olacağını belirtti.

G20 İÇİN YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Alman güvenlik güçleri, G20 Zirvesi için yoğun güvenlik önlemi almış durumda. 7-8 Haziran'daki zirve boyunca Hamburg'un bazı bölümleri, eylemcilere kapalı olacak.
G20 Zirvesi boyunca yaklaşık 30 farklı eylem düzenlenmesi bekleniyor.

Göstericiler G20 karşıtı gösterilere katılmak için Hamburg'da kamp kurarken, zirve boyunca düzenlenecek eylemlere 100 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyor.

Hamburg polisi, eylemciler arasında şiddete başvurabilecek olan 4 bin kişilik anarşist ve aşırı solcu grubun yer aldığını aktarıyor. Zirve boyunca 21 bin polis Hamburg'da güvenliği sağlamak için mesai yapacak. 3 bin 800 polis ise havalimanı ve tren istasyonlarının güvenliğinden sorumlu olacak.

Zirveye ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında olduğu dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin temsilcisi katılacak.