Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin 60’ıncı yıldönümü nedeniyle Ankara’da bulunan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Suriye’ye askeri operasyonun söz konusu olmadığını belirterek, “Konuyu bölgesel bazda çözmek istiyoruz” dedi. Rasmussen, Kürecik’teki erken uyarı radarından alınacak istihbaratın da hiçbir şekilde İsrail’le paylaşılmayacağını söyledi.

 

Rasmussen, Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin 60’ıncı yıldönümü nedeniyle geldiği Ankara’da önce TBMM Dışişleri Komisyonu’nda, Dışişleri Komisyonu, Milli Savunma Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi üyeleriyle bir araya geldi. Daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Rasmussen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edildi. Rasmussen, dün TBMM’de milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Suriye’ye Libya’da olduğu gibi NATO şemsiyesi altında askeri operasyon düşünmediklerini vurguladı. Rasmussen, “Konuyu bölgesel bazda çözmek istiyoruz. Suriye halkının kendisi karar vermeli. Türkiye-Suriye sınırında olup bitenleri de yakından takip ediyoruz” dedi.

 

Rasmussen, Davutoğlu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında da, Kürecik’teki NATO radarından alınacak istihbaratın İsrail’le paylaşılıp paylaşılmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu bir NATO sistemi. Türkiye’nin tesislerden birine ev sahipliği yapmasından mutluluk duyuyoruz. Füze savunma sistemi içerisindeki veriler, istihbarat üçüncü ülkelerle paylaşılmayacak. Kendi ittifakımız içinde müttefiklerimizle paylaşacağız. Savunmaya yönelik, NATO müttefiklerinin toplumlarını korumayı amaçlayan bir sistem bu.”

 

Davutoğlu da, İran’ın radarın kendisine karşı kurulduğu iddiasına “Radar hiçbir ülkeye karşı değildir” cevabını verdi. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Radar tamamıyla savunma amaçlıdır. NATO imkanları ve tesisleri sadece ve sadece NATO üyeleri arasında ve NATO dayanışması çerçevesinde kullanılır. Hiç bir zaman her hangi bir NATO tesisinin 3’üncü taraf, tarafından kullanılmasına izin vermeyiz. Hele bu İsrail olursa tutumumuz daha da net ve açıktır. NATO’nun Chicago Zirvesi hazırlıkları bağlamında önemli konuları ele aldık. Afganistan’da geldiğimiz son noktayı gözden geçirdik. Bosna-Hersek’in, Makedonya’nın ve Karadağ’ın NATO üyelikleri önünün açılması Balkan istikrarı için önem taşıyor.”

 

Rasmussen Türkiye’nin NATO içindeki önemini anlatırken şöyle konuştu: “Türkiye güvenliği şekillendiriyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki deneyimleriniz bizim için çok önemli. Bölgede artık insanlar seslerini duyurup hak talep etmeye başladılar. NATO vatandaşları olarak sahip olduğumuz hakları artık bu bölgedeki insanlar da istiyor. Arap Baharı devam ettikçe Türkiye’nin liderliği de daha fazla önem kazanacaktır.”

 

FÜZE SİSTEMİNİ TÜRKİYE İSTEDİ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen dün TBMM Dışişleri ve Savunma komisyonları ile NATO Parlamenterler Asamblesi (PA) üyeleriyle TBMM’de bir araya geldi

 

Edinilen bilgiye göre, Rasmussen’e “Kürecik’teki füze kalkanını NATO değil Türkiye istedi” ifadelerinin basında yer aldığını hatırlatılarak, “Bunu Türkiye mi yoksa siz mi istediniz” diye soruldu. Bunun üzerine Rasmussen, “Biz bütün NATO üyelerine soruyoruz. ‘Radar sistemi kurmak istiyoruz. Ne düşünüyorsunuz’ diye. Türkiye çok iyi bir şekilde ilişki kurdu ve bu şekilde oraya kuruldu” diye konuştu.