Financial Times'ın editoryal görüşlerini yansıtan sayfalarında yayınlanan bir analizde Rusya'nın Cenevre görüşmelerini "savaş için sis perdesi" olarak kullandığı ifade edilirken Suriye'deki savaşı etkileyenler arasında Türkiye'nin adı geçiyor.

"Putin Suriye'de bombalamak, Cenevre'de konuşmak istiyor" başlıklı analiz Rusya'nın, Cenevre'de barış görüşmeleri sürerken Suriye'de sivilleri ve muhalifleri bombalamaya devam ettiğine dikkat çekilerek başlıyor.

Suriye'nin güneyindeki Şeyh Maskin kentine Rus uçaklarınca düzenlenen bombardımanda yüzlerce sivil ve muhalifin öldüğünü yazan Financial Times, bu kentteki savaşçıların Batı tarafından desteklenen ılımlı muhalifler olduğunu belirtiyor. Analiz şöyle devam ediyor:

"Rusya Devlet Başkanı Suriye'ye saldırmaya başladığından (geçen sonbahardan) bu yana, hava ve İran'ın eğitiği milisler başta olmak üzere, kara kuvvetleri sadece Esad rejimi ile IŞİD arasında kalan güçleri yok etmeye çalışıyor. Rus diplomatların Cenevre'de söylediği her şey, bu bilgi ışığında değerlendirilmeli."

Suriye'de barışın önünde, Esad'ın geleceğinden, görüşmelere dahil edilmeyecek gruplara kadar birçok anlaşmazlık konusu olduğuna dikkat çekilen analizde, Rusya'nın bombardımanlarında IŞİD dışındaki tüm Esad karşıtlarını hedef aldığı savunuluyor.

‘KENDİ ÇIKARLARINA GÖRE TARAF’

Bölge ülkelerinin Suriye'de kendi çıkarlarına göre tarafını seçtiğine dikkat çekilen analizin devamı şöyle geliyor:

"Rusya, Suriye'deki işleri etkileyen tek ülke değil. Türkiye, IŞİD'e karşı etkili savaş veren Suriyeli Kürtlerin ilerlemesinden endişeli olduğu için, Kürtlerin Cenevre barış görüşmelerine katılmasını veto etti. Suudi Arabistan ise IŞİD tehdidinden çok bölgedeki İran destekli Şii ilerleyişiyle ilgileniyor. Türkiye tarafından desteklenen Ahrar'uş Şam ve Suudilerin desteklediği Ceyş ül İslam gibi gruplar hakkında da gerçek soru işaretleri var. Moskova, Şam ve Tahran, Suriye'de Batı'nın desteğini alabilmek için kuzu postu giymiş kurtlar olduğunu iddia ediyor. Ama Rusya ve Esad bu kanlı yollarına devam ederlerse, ülkede kurtlardan başka birşey kalmayacak. Bu da en çok IŞİD'in çıkarına olur."

Yeniden Rusya'nın Şeyh Maskin kentine yaptığı saldırıyı hatırlatan gazete, Putin'in Suriye'deki saldırılarına devam etmek için Cenevre'yi bir sis perdesi olarak kullandığı yorumunu yapıyor:

"ABD ve müttefikleri, Suriyeli muhaliflere barış görüşmelerine katılmaları için baskı yapmak yerine, muhaliflerin Rusya ve Suriye rejiminin sivilleri bombalamaya son vermesi taleplerini desteklemeli. Yoksa Cenevre bu amansız savaşta üçüncü yenilginin adresi olur."

(Kaynak:BBC)