Paris'te 9 Ocak 2013'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesine ilişkin soruşturmaya bakan anti-terör sorgu yargıcı Jeanne Duyé, cinayet planlarının anlatıldığı ses kaydını, katil zanlısı Ömer Güney'e sordu.

M6info sitesine göre, anti terör sorgu yargıcı Jeanne Duyé'nin, Paris katliamının tutuklu zanlısı Ömer Güney'e 22 Ocak Çarşamba günü sorduğu temel sorunun "Kayıttaki ses sizin mi?" olduğunu yazdı. Güney'in bu sesin kendisine ait olmadığını iddia ettiği belirtildi.

SORUŞTURMACILAR AÇISINDAN ŞÜPHE YOK, SES ONA AİT

Ömer Güney'in ses kaydı 12 Ocak gecesi bilinmeyen bir kişi tarafından YouTube üzerinde yayınlandı. MİT üyeleri ile yapıldığı belirtilen bu görüşmede Güney, Kürt siyasetçilere yönelik cinayet planlarını detaylandırırken, iki gün sonra MİT yetkililerinin imzalarının yer aldığı yazılı bir belgede ise PKK kurucularından Sakine Cansız'a yönelik suikast planından bahsediliyordu.

M6info, "Aldığımız bilgilere göre, kriminal ve antiterörizm tugay polisleri, kimliği belirsiz iki kişiye cinayet planlarını ifşa eden kişinin Ömer Güney olduğuna ikna oldu. Aralarında şüphelinin yakınlarının da olduğu birçok kişi kayıttaki sesin Ömer Güney'e ait olduğunu resmen tespit etti. Soruşturmacılar bundan böyle, bu bilgiyi doğrulamak ve resmileştirmek için bilimsel polis laboratuarı sonuçlarını bekliyor. Ama onlara göre, ortada hiçbir şüphe yok" şeklinde son gelişmeleri aktardı.

Ömer Güney'in avukatı müvekkilini aklamaya çalışırken, Güney'in kendisini PKK'li olarak sunmaya devam ettiğine işaret eden M6info, "Değer verdiği üç kadının üzerine ateş açması gerektiğinde nasıl eli titremedi?" diye sordu.

POLİS SES KAYDINI EKLEYEN KİŞİNİN PEŞİNDE

Fransız adaletinin olayı daha da açıklığa kavuşturmak için Türkiye ve Almanya'dan "yardım" (uluslararası istinabe) istediğini ifade eden M6info, "Fransız soruşturmacılar YouTube üzerinde yayınlanan videonun gizemli ekleyicisi peşinde. Soruşturmacıların söz konusu şahsın e-mail adresine ulaştığı iddia ediliyor. Kimliği belirsiz kişi soruşturmacıları doğru yol üzerine koyabilir" diye yazdı.

KATLİAMIN BİRİNCİ YILDÖNÜMÜNDE HIZLI GELİŞMELER

Paris katliamının birinci yıldönümünden bu yana çok sayıda gelişme yaşandı. Fransız Express dergisi 9 Ocak günü yayınladığı bir haberde Ömer Güney'in Türkiye'deki alışıldık bağlantıları etrafında yoğunlaştığını belirterek şunları yazdı: "Polisler Fransa'dan bir Türk telefon hattı üzerinden 2012'nin ikinci yarısında 214 aramayı ayrıştırdı. Bunlardan bazıları 'fonksiyonu veya kökeni belirlenmesi mümkün olmayan teknik numaralar gibi görünebilen atipik numaralara' yönleniyor. Bu numaralar klasik kişisel veya idari numara listesiyle uyuşmuyor. Olayın anahtarı Türkiye'de bir yerlerde bulunuyor."

12 Ocak günü Ömer Güney'e ait bir ses kaydı internette yayınlandı. Bu kayıtta Ömer Güney'in MİT'e bağlı olduğu belirtilen kişilerle görüşmesi yer alıyordu. Görüşmede Güney, “Abram (bir gençlik hareketi üyesi), Nedim Seven, Şiyar, Remzi Kartal” gibi isimlere suikast planlarını anlatıyordu.

14 Ocak günü MİT tarafından PKK kurucularından Sakine Cansız’a yönelik suikast düzenlemesi için Güney'e 6 bin Euro verildiğinin ifade edildiği bir gizli belge ortaya çıktı. Belgede MİT Daire Başkanı Uğur Kaan Ayık ile üç yetkilinin imzası bulunuyor. Belgede Cansız'ın Paris'e gidişi ile ilgili "Lejyoner" kod adlı MİT ajanının verdiği bilgi notları paylaşılarak, önceden belirlenen girişimlerin gerçekleştirilmesi talep ediliyor.

22 Ocak günü Vatan gazetesinde Öge Demirkan imzalı haberde Paris İstinaf Mahkemesi tarafından Türk makamlarına yazılan "yardım" (uluslararası istinabe) belgesine yer verildi. Gönderilen yazıda Güney’in telefonlarından elde edilen Türk numaraları hakkında bilgi talep ediliyor. Fransız makamlarının Güney ile bağlantısı olabilecek toplam 57 numara tespit ettiğini yazan gazete, Fransız savcının Türkiye’ye, “Bu telefon numaraları kimlere ait ve fatura bilgileri nedir?” diye sorduğunu belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu konu hakkında çalıştığı, önümüzdeki günlerde Fransa adli makamlarının istedikleri bilgi ve belgeleri gönderebilecekleri öğrenildi.

Paris savcılığından gönderilen yardım yazısında Ömer Güney’le ilgili bilgi de veriliyor ve “Silahlara ilgisi belirlenmiştir” deniyor.

BDP'DEN SAVCILIĞA: 'GİZLİLİK' KARARINI KALDIRIN

BDP Ankara TMK.10.Maddesiyle Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır tarafından yürütülen Paris'te üç kadının öldürülmesiyle ilgili soruşturmada "gizlilik" kararının kaldırılması için başvurdu. BDP Genel Merkezi savcılığa yaptığı müracaat ve talepleri konusunda şu açıklamayı yaptı:

- Soruşturmanın gizliliğinin kaldırılması,

- MİT’e yazı yazılarak Ömer Güney isimli kişinin MİT bünyesinde çalışıp çalışmadığının sorulması,

- Basına yansıyan ses kayıtları ve belgelerin ardından iddiaları MİT’e yönelik iftira olarak nitelendiren Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ’ın hangi bilgi ve belgelere dayanarak ses kaydını iftira olarak değerlendirdiğinin sorularak, kendisinde veya bakanlığında bulunan kayıt ve belgeler ile ilgili bilgisinin alınması gibi taleplerimizi de içeren dilekçe ekte bilginize sunulmuştur.

Ayrıca, ölenlerin aileleri de Fransız Başsavcılığına dilekçe yazarak soruşturmanın gizliliğinin kalkmasını istemişti. Gizliliğin kaldırılmayacağı öğrenildi. (anf, bugün, t24, vatan)