Fransa’da son yıllardaki seçimlerde ciddi bir yükseliş gösteren ırkçı Ulusal Cephe (FN) adlı partinin kurucusu ve eski lideri Jean-Marie Le Pen partisinden resmen ihraç edildi.

Yahudi soykırımındaki gaz odalarını ‘detay’ olarak gören ırkçı liderin partiden atılmasının arkasında ise, kızı Marine Le Pen’in seçim stratejisi yatıyor.

FN’nin 40 yıl kadar liderliğini yaptıktan sonra 2011 yılında görevi kızı Marine Le Pen’e devreden Jean-Marie Le Pen, dün partisinin Disiplin Kurulu toplantısında 3 saat dinlendi. Toplantı sonucunda, Le Pen’in ırkçı söylemleri nedeniyle ‘partinin icraatlarına ve imajına zarar verdiği’ ve bu nedenle üyeliğinin düşürülmesi kararı çıktı.

Le Pen’in partiden ihracında daha önce Yahudi Soykırımı ile Nazi rejimiyle işbirliği yapan mareşal Philippe Pétain hakkındaki sözleri neden olmuştu. Le Pen, 1987 yılında yaptığı ve Yahudilerin gaz odalarında katledilmesini ‘tarihte bir detay’ olarak nitelendiren sözlerini bu yıl da yinelemişti. Irkçı partinin eski lideri, Nazilerin Fransa’yı işgali sonrasında işbirliği yaparak Vichy rejimini kuran mareşal Pétain’in ‘hain olmadığını’ savunmuştu.

Ancak Jean-Marie Le Pen’in partiden ihracının arkasındaki esas nedenin zaten ırkçı söylemleriyle bilinen FN’nin ve yeni lideri Marine Le Pen’in kamuoyuna yönelik seçim çalışması olduğu biliniyor. Baba Le Pen de, parti üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin Mayıs ayındaki ara karar sonrasında kendisine yapılanların ‘hainlik’ olduğunu ve 2017 seçimleriyle bağlantısı olduğunu ima etmişti.

Jean Marie le Pen halen Avrupa Parlamentosu'nda vekil olarak görev yapıyor.

Jean-Marie Le Pen’in ihraç edilmesinde, Marine Le Pen ile partinin ikinci ismi Florian Philippot’nun ortaklaşa hayata geçirmeye çalıştıkları ve partiyi Fransız sağ seçmenin gözündeki ‘ırkçı’ imajından kurtarma stratejisi etkili oldu.

Marine Le Pen, parti liderliğine seçildikten sonra katıldığı 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 18’e yakın oy ile üçüncü olurken, partisi 2014’deki yerel seçimlerde birçok küçük ve orta büyüklükteki kentin belediye başkanlıklarını kazanmıştı. Yine geçtiğimiz yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de yüzde 25 oy ile 74 sandalyeden 24’ünü almıştı. (ANF HABER)