Evrensel gazetesinden Arif Bektaş'ın haberien göre, Fransa’nın kuzeyindeki Calais kasabasındaki mülteci kampında insanlık dışı manzaralar yaşanmaya devam ediyor. 5 yıl önce, İngiltere’ye kaçak yollarla geçmek için fırsat kollayan mültecilerin kendi olanaklarıyla, çalılık bir alanda oluşturdukları kampın sakinlerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Kampta, geçtiğimiz ay 5 bin kişi kalırken , soğuk havalara rağmen şimdi 6 bin kişiye ulaşmış durumda. Fransa hükümeti, kampı resmi olarak tanımadığı için hiç bir yardımda bulunmazken, başta İngiltere’de olmak üzere Avrupa’nın bir çok ülkesinden vakıfların ve gönüllülerin yardımları sadece ulaşıyor.

DAY-MER’DEN ÖRNEK DAVRANIŞ

İlk defa, 17 Ekim’de, topladıkları yardımları bir heyetle Calais’teki mültecilere ulaştıran Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), ikinci yardımını da 29 Kasım Pazar günü kamp alanına ulaştırdı. Londra’da yapılan yardım kampanyası çerçevesinde toplanan eşyalar bir kamyon ve otobüse yüklenerek Calais’e götürüldü. 34 gönüllünün de beraber gittiği Calais’te bu eşyalar eşit bir şekilde mültecilere gün boyu dağıtıldı. Londra’da faaliyet yürüten Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezinin de desteklediği kampanya çerçevesinde, ağırlıklı olarak battaniye, gocuk, uyku tulumu, kazak ve çadırlar dağıtılırken, aşırı soğuklarda korunmanın hâlâ en büyük sorun olduğu gözlendi.

Bir yandan sıcak bir yemek yemeye hasret kalan bu insanların, haftalarca aynı elbiseleri giyerek banyo bile yapamamaları söz konusuyken, diğer yandan İngiltere’ye gidebilme umutlarını da yetirmiş değiller. Her konuştuğumuz kişi, adeta yalvararak, İngiliz hükümetinin kendilerini kabul etmesini istiyorlar. Kendilerinin deyimiyle, insanlık dışı koşullarda ve vahşi ormanlıkta yaşamak zorunda kalıyorlar.

HOMERTON’DA SAĞLIK SERVİSİ

6 bin kişinin yaşadığı bir toplulukta, sadece gıda ve barınak sorun olmuyor elbette. Sağlık sorunu da en büyük mesele. Bir çok ülkeden doktor ve hemşireler yardımcı olmak için kolları sıvamışlar, Kuzey Londra’daki Homerton Hastanesinde çalışan bir grup doktor ve hemşire hafta sonu için Calais’e gitmişlerdi.
Elizabeth adlı doktor bir ara fırsat bulup yanımıza geldiğinde ilk sorumuz; çok hasta var mı, oldu. Elizabeth, çok sağlıksız koşullar ve soğuk havalardan dolayı onlarca kişinin hasta olduğunu ve daha ağır olan hastalara ise müdahale edemediklerini ifade ediyor.
Bir çok vakıf da yardımlar için gelmiş. Deyim yerindeyse “Taşıma su ile değirmen döndürülmeye çalışılıyor”. Yetkililer 6 bin kişiyi kaderine terk etmiş durumda.