Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Fransa’nın Lyon kentindeki Antonen Ponse Meydanı’nda bulunan 1915 Ermeni Soykırımı Anıtı yeniden ırkçı grupların hedefi oldu.

Kentin meşhur Belcour Meydanı çevresindeki Antonen Ponse’da yer alan ve 1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anısına ithaf edilen anıttaki sütunlara küfür ve hakaret içerikli yazılamalar yapıldı.

Fransa’nın başkenti Paris merkezli Nor Haraç gazetesinin haberine göre, Nisan 2006 tarihinde kent belediyesinin de desteğiyle meydandaki inşası tamamlanan anıtın açılış töreni sırasında da aşırılık yanlısı ırkçı gruplar provakatif bir gösteri düzenlemişti.  

Habere göre, ayrımcı ve milliyetçi sloganların atıldığı gösteriden kısa bir süre anıta saldırı düzenleyen aşırılık yanlısı gruplar, anıttaki sütunlara küfür ve hakaret içerikli yazılamalar yaptı.

Paris merkezli Nouvelles d’Armenie dergisi, benzer saldırıların başka kentlerde de yaşandığını, Fransa’da 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkârını suç sayan ve hukuki cezaya tabi tutan bir yasanın bulunmamasının aşırılık yanlısı grupları cesaretlendirdiğini yazdı.



BAŞKENT PARİS’TE YÜZÜNCÜ YIL SERGİSİ

Öte yandan, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle, Fransa’nın başkenti Paris’te, “Ermenistan 1915: Soykırımın Yüzüncü Yıldönümü” başlıklı bir sergi düzenlenecek.

Paris Belediye binasında 29 Nisan’da açılışı yapılacak olan sergide, Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bulunan Ermeni Soykırımı Müzesi ve Enstitüsü’nden getirtilecek olan 350 görsel malzeme ve 1915 Ermeni Soykırımı sürecine dair 150 yazılı veri sergilenecek.

4 Temmuz’a dek ziyarete açık olacak sergide ayrıca, 1915 Soykırımı sürecinde bir şekilde hayatta kalmayı başaran Aurora Mardiganian’ın koleksiyonu da sergilenecek.