Fransa’da İkinci Dünya Savaşı sırasında ele geçirilen ve Nazi liderlerine ait olan eşyaların açık arttırmada satışına yasak getirildi. Yahudi derneklerinin protestoları sonrası Kültür Bakanı Aurelie Filippetti’nin de devreye girmesiyle 26 Nisan’daki açık arttırma iptal edildi.

Hafta sonunda birçok Yahudi derneğinin gösteri düzenleyerek protesto ettiği satışlarda, Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler’in monogramının bulunduğu bir havlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Herman Göring’in pasaportu bulunuyordu.

Antisetimizme Karşı Duyarlılık Bürosu (BNVCA) etrafından toplanan Yahudi derneklerinin protestoları sonrası Kültür Bakanı Aurelie Filippetti, satışlardan sorumlu olan CVV adlı kurumdaki hükümet komiseri nezdinde girişimde bulundu.

Filippetti’nin girişimi sonrası CVV tarafından yapılan açıklamada, 26 Nisan’da Paris’te açık arttırıma sunulması beklenen Nazilere ait eşyaların satışının iptal edildiği duyuruldu.

İkinci Dünya Savaşı’nın son bulduğu Mayıs 1945’te Bavyera eyaletinde bulunan Nazilere ait objeler arasında Adolf Hitler’in Alp dağlarındaki karargahında ve evinde bulunan eşyaları da bulunuyordu. Hitler’in monogramının bulunduğu bir havlunun yanı sıra, Herman Göring’e ait pasapart, gama haçlı bir masa örtüsü ile Nazi liderlerinin kaldığı bir oteldeki tabaklar da satışa çıkarılmıştı.

Söz konusu objeler, Fransız general Philippe Leclerc de Hauteclocque’un emrindeki İkinci Zırhlı Tugayı’nın Bavyera’daki Nazi karargahlarını ele geçirmesi ardından Fransa’ya getirilmişti.

Geçtiğimiz Kasım ayında da yine Fransız İkinci Zırhlı Tugayı’nda asker olarak görev yapmış olan Paul Gerbi tarafından bulunan 4 kitap açık arttırmayla satılmıştı. (ANF)