IŞİD’in Haziran ayında Musul’u ele geçirmesinin ardından Irak’ı ziyaret eden ilk devlet başkanı olan François Hollande’a Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da eşlik ediyor.

Hollande, Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum ile bir araya geldi. Hollande, ’Irak’a destek olmak amacıyla’ pazartesi günü düzenlenecek toplantıya çok sayıda ülkenin katılacağını ifade etti.

'Paris’te gelecek hafta düzenlenecek konferansın konusu, Irak’ın birliği için destek ve IŞİD örgütüyle mücadelede koordinasyon olacak' diyen Hollande, ülkesinin, siyasi ve güvenlik alanlarında, ’ortak düşman’ olarak nitelendirdiği IŞİD’le mücadele noktasında Irak’la dayanışma içinde olacağını belirtti.

Mahsum da Paris’te düzenlenmesi beklenen, IŞİD’le mücadele konulu uluslararası konferansı işaret ederek, Fransa’nın ülkesine destek olmak için sarf ettiği çabalardan ve rolünden övgüyle söz etti.

Hollande Bağdat’ta yeni Başbakan Haydar İbadi ve Meclis Başkanı Selim Cuburi ile de görüşecek. Görüşmelerde Irak’ta ilerleyişini sürdüren ve Kürt bölgesinde de önemli bir tehdit haline gelen Irak Şam İslam Devleti örgütü ile mücadele konusu ele alınacak.

Hollande’ın uçağında aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’ne ulaştırılmak üzere 15 tonluk insani yardım malzemesi de bulunuyor. Yardım malzemeleri Hollande’ın günün ilerleyen saatlerinde gideceği Erbil’de Kürt yetkililere teslim edilecek.

Hollande bir günlük Irak ziyareti çerçevesinde Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin yanı sıra, Irak Keldani Patriği Louis Sako ile de bir araya gelecek.

Hollande’ın Irak ziyareti aynı zamanda pazartesi günü IŞİD konusunda Paris’te düzenlenecek uluslararası konferansın öncesine denk geldi. Zirveye Hollande’ın yanı sıra çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları da katılacak. (Bas News)