Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Nice kentinde 14 Temmuz Ulusal Gün kutlaması sırasında kamyonla yapılan saldırıda yaralananları ziyaret ettikten sonra Nice Valiliği’nde açıklama yaptı.

Paris savcısı da Nice'deki saldırıyla ilgili olarak "10'u çocuk ve genç, 84 kişi öldü, 52'sinin durumu ağır 202 yaralı var" dedi.

Hollande’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“50 KİŞİ ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA”

“Şu anda 50 kişi ölümle yaşam arasında bir çizgide savaş veriyor ve 85 kişi hayatını kaybetti. Bütün kıtalardan gelen insanlar, küçük çocuklar. Havai fişek gösterisini izlemeye gelmişlerdi ve ölümcül bir saldırı gerçekleşti tam o anda.

“Bir grup veya bir kişinin gaddarlığı olarak görülen bir saldırıydı bu ve bu saldırıda inanılmaz korkunç, dehşet manzaralarını gördük ve psikolojik bir yara bırakma amaçlıydı bu saldırı. İnsanların tüm hayatları boyunca belki de travmasını yaşayacağı bir olaya tanıklık etti herkes bugün.

“Bütün Fransa için, aileler için büyük bir acı. Bütün Fransa genelinde gördüğümüz bir cesaret ve dayanıklılık var.

GÜVENLİK

“Yetkililer mümkün olduğunca insanları, nüfusu korumak için ellerinden geleni yaptılar. EURO 2016’da da Nice’te güvenlik önlemi alındı. Güvenlik güçleri bu saldırıda da elinden geleni yaptı.

“Polis memurları bu görevde yer aldılar, saldırganı etkisiz hale getirmeye çalıştı. Polis ve güvenlik güçleri yüzde yüz kararlılıkla çalıştı. Ocak ayında ve kasımdaki saldırıların olmaması için büyük çaba göstermişti güvenlik güçleri.İstihbarat birimlerinden polisine, jandarmasına bütün birimler inanılmaz bir çaba gösterdi.

“Saldırganın kimliğinin belirlenmesi için, yaralıların taşınması için. Ben de bugün Nice ziyaretim kapsamında hastanelere gittim. Doktorlar hayat kurtarmak için hastanelere koştular. Herkes son ana kadar elinden geleni yaptı. Ve bir de gönüllüler var elbette.

“KARŞIMIZDAKİ DÜŞMAN BÜTÜN ÜLKELERİ HEDEF ALIYOR”

“Son 5 yıl içerisinde uzun bir mücadele var. Karşımızdaki düşman bütün ülkeleri, bütün insanları hedef alıyor. Özgürlüğü temel değer olarak gören herkesi hedef alıyor. Devlet olarak topyekun gerekli kararları aldık bugüne kadar. Ama daha işimiz bitmedi. Bundan sonraki süreçte de dayanıklı bir şekilde bu süreci götürmeye devam edeceğiz çünkü güçlü olmak zorundayız.

“Fransız halkı adına, onları korumak için başladığım görevi hep kararlılıkla yerine getirdim. Doğru şekilde cevap vermeye çalıştık karşılaştığımız zorluklara. Ve bu yüzden Nice’e geldim, Fransa daha güçlü olabilsin diye.”