Fransa Başbakanı Manuel Valls, Çarşamba gününden bu yana yaşanan saldırılar ve rehin alma olaylarında istihbarat açığı olduğunu söyledi.

BFM televizyonuna konuşan Başbakan Valls, “Açık bir başarısızlık var. 17 kişi öldüğünde, bu, güvenlik konusunda çatlaklar olduğu anlamına gelir” dedi.

Başbakan Valls, “Teröre karşı savaş halindeyiz; dine karşı ya da bir medeniyete karşı değil” açıklamasını yaptı.

Fransız başbakan, Charlie Hebdo dergisine gerçekleştirilen saldırı sonrası saldırganları engellemek için yeni önlemlere ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. Görevlerinin saldırıları önlemek olduğunu da belirten Valls, Ağustos 2013’ten bu yana, beş saldırının bertaraf edildiğini açıkladı.



Vurulabileceğimizi biliyorduk” diyen Valls, Fransa ’nın bu olaydan daha güçlenerek çıkacağını dile getirdi. Fransa Başbakanı, “Teröristlerin istediği ne? Korku yaratmak, Fransızları birbirine düşürmek. Bunun için güçlü olmalıyız” ifadelerini kullandı.

HOLLANDE'DAN PAZAR GÜNÜ İÇİN ÇAĞRI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, polis baskınlarından sonra yaptığı konuşmada, son üç gündür arka arkaya saldırılara hedef olan Fransa’nın teyakkuzda olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Hollande, özgürlük ve çoğulculuk gibi, demokrasinin değerlerini temsil etmek üzere, tüm Fransızları Pazar günü bir araya gelmeye çağırdı.

AVRUPA LİDERLERİ DE KATILACAK

Pazar günü Charlie Hebdo saldırısında öldürülenleri anmak için Paris’te çok büyük bir eylem düzenlenecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Paris’teki “Birlik Yürüyüşü”ne katılacaklarını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Çarşamba günü Paris’te 12 kişinin öldürüldüğü Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen Fransa vatandaşı Said ve Şerif Kouachi adlı iki kardeş, dün Paris’in kuzedoğusunda bir matbaa binasında kuşatılmıştı.

Saat 14:00 sıralarında ise Yahudiler için “helal gıda” olan koşer ürünlerin satıldığı bir markette ise başka bir saldırı yaşanmış,  Hayat Boumeddiene ve Amedy Coulibaly’nin en az beş kişiyi rehin aldığı açıklanmıştı.