Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülke siyaset tarihinde “17 Ekim 1961 dramı” olarak anılan ve Cezayir'in bağımsızlığını isteyen göstericilerin Paris'teki protestosunun kanlı bir şekilde bastırılmasını resmen tanıdığını açıkladı.

 

Hollande yaptığı yazılı açıklamada, “17 Ekim 1961 tarihinde, ülkelerinin bağımsızlığı için gösteri yapan Cezayirliler kanlı bir şekilde bastırıldı ve öldürüldü. Cumhuriyet açıklıkla bu gerçeği tanır. Ardından 51 yıl geçen bu dramda hayatını kaybeden kurbanları saygıyla anıyorum” ifadesini kullandı.

 

Fransız tarihçiler, polisin kanlı baskınında yüzlerce Cezayirlinin yargısız infaza kurban gittiğini düşünüyor.

 

Fransız resmi tarihi ise şu ana kadar Cezayirli göstericilerin polise karşı koyması sonucu sadece meşru müdafaa amacıyla sadece 3 kişinin öldürüldüğünü iddia ediyordu.

 

Fransa Senatosunun da gelecek hafta bu konuda hazırlanmış bir karar tasarısını oylamaya sunacağı bildirildi.

 

1961 PARİS KATLİAMI

17 Ekim 1961 günü Paris'te Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında gerçekleşen bir katliamdır. Paris polis müdürü Maurice Papon'un talimatı üzerine Fransız polisi Milli Kurtuluş Cephesi'ni destekleyen 30 bin kadar Cezayirli göstericiye saldırdı. 37 yıl boyunca katliamı inkar eden Fransa hükümeti 1998 yılında 40 kişinin ölümünü kabul etse de ölü sayısına ilişkin bazı tahminler 200'ün üzerine çıkmaktadır.

 

Katliam, 1999 yılında tarihçi Jean-Luc Einaudi'nin Papon'a açtığı davayı kazanmasıyla ispatlanan bir biçimde, kasıtlı olarak yapılmıştır. Polis kayıtları Papon'un bir karakoldaki polislerden gösterilerin bastırılması sırasında "yıkıcı" olmalarını istediğini ve bunu yapmaları halinde kendilerini adli takipten koruyacağını söylediğini ortaya koymuştur. Pek çok gösterici polis tarafından Seine Nehri'ne atılarak öldürüldü, bir kısmı vurularak yaralandıktan sonra köprülerden atıldı. Bazı diğer göstericiler Paris polis karargahının bahçesinde vurularak öldürüldü. Göstericilerin bir diğer bölümüyse metro istasyonlarında öldürüldü.

 

17 Ekim 2001 tarihinde katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Saint-Michel Köprüsü'nde katliamın anısına bir levha yerleştirildi.

 

Katliamın ardından Fransız hükümeti olaylarda sadece üç kişinin öldüğünü iddia etti. Tarihçiler arasında ise ölü sayısına ilişkin bir fikir birliği bulunmamakta.