Independent gazetesinin kıdemli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, son yazısında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, “IŞİD’in Ortadoğu azınlıklara karşı işlediği suçları soykırım olarak tanımlamasından” hareketle, Ermeni Soykırımı’nı hatırlatıyor; ABD ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye’yle yaptığı ‘üstü kapalı’ pazarlıktan bahsediyor.

“ABD’nin artık S’li kelimeyle yüzleşip Ermeni Soykırımı’nı tanımasının zamanı geldi” başlıklı yazısında Robert Fisk, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin ‘IŞİD Ezidi, Hristiyanlar ve Şii Müslümanlara soykırım uyguluyor” açıklamasını konu alıyor.

IŞİD’in kontrolü altındaki azınlıklara karşı korkunç suçlar işlediğini, bu suçların da bizzat IŞİD tarafından açıklandığını hatırlatan Fisk, şöyle devam ediyor:

‘TÜRKİYE ARTIK İYİ BİR DOSTUMUZ’

“Fakat bir sorun var: Bu korkunç mezalimler aynı topraklarda, aynı çöllerde, çok daha korkunç bir soykırım olarak tam da 100 yıl önce Türkler tarafından işlendi. Ve şimdi, -Tanrı’ya şükürler olsun- Türkiye bizim iyi dostumuz, NATO müttefiki ve bu aydan itibaren Avrupa’daki ‘Müslüman mülteci işgalini’ engelleyecek bir kale. 1915’te İngiltere ve ABD suçluyu tanımlamakta sıkıntı çekmiyordu; ve bu suçlu Türklerin yanı sıra bugünün IŞİD’e karşı cesur müttefiki Kürtlerdi.”

Kerry’nin senatörlüğü döneminde Ermeni Soykırımı’nı tanıdığını, bugünse yaşananlar için ’20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden biri’ dediğini belirten Fisk, Hillary Clinton’un da Dışişleri Bakanı olana kadar Ermeni Soykırımı’nı kınarken bugün 1915’i ‘tarihi bir tartışmanın konusu’ olarak tanımladığını söylüyor.

Fisk, 29 ülkenin hükümetinin ve parlamentosunun kabul ettiği Ermeni Soykırımı’nın ABD tarafından tanınmamasının ardındaki ilişkiler ağını yazıyor: 

IŞİD’in Irak ve Suriye petrolünün Türkiye’ye sattığını –Rus savaş pilotları, IŞİD’e ait olan ve Türkiye’ye doğru giden kilometrelerce uzunlukta petrol konvoyları olduğunu söylüyor– ve Türkiye’den Suriye’ye giden silahların haberini yapan gazetecilerin tutuklandığını bildiğimize göre, Amerikalılar da yüzbinlerce ya da daha fazla insanı öldüren  soykırımdan IŞİD'i sorumlu tuttuğu halde, Türkiye'yi gücendirmemek için bir buçuk milyon Ermeni'nin öldüğü katliamı soykırım olarak tanımlamaktan korkarken- IŞİD'in şeytaniliği Türkiye'de kendine yer buluyor. 

Fisk, 100 yıl önce bir buçuk milyon Ermeni’nin, IŞİD’in bugün Şiilere, Ezidilere ve Hristiyanlara davrandığı tarzda bir muamele gördüğünü söylüyor, “Türkiye Hükümeti’ni, Türkiye ordusunu ve Türkiye’nin devlet organlarını itham etmenin, 1915 Soykırımı’nı tanıyan Türkiye vatandaşlarının sayısının arttığı bugün daha da önemli olduğunu” belirtip ekliyor: “Boşversenize: Mültecilerin geçişini engellemek için verilen 3 milyar dolar kefaletle birlikte Türkiye'ye verilecek 75 milyon vize, 1915'ten kalma toplu Ermeni mezarlarının kapalı kalmasına yetecektir. Gidin John Kerry'ye sorun.”

(Kaynak: Agos)