Britanya'nın önemli gazetelerinden Financial Times, "Gürcistan halkının giderek artan biçimde AB'ye üyelik ihtimalinden umudu kestiğini" yazdı. Gazeteye göre, kamuoyu yoklamaları AB'ye Putin destekli bir alternatife desteğin iki katına çıktığını gösteriyor.

BBC Türkçe Servisi'nin derlediği habere göre, gazete, Gürcü yetkililerin bu hafta AB ile vize liberalizasyon anlaşmasını kutlama umudunda olduklarını ama anlaşmanın ertelendiğini belirtirken; Gürcü yetkililer de bunun nedeni "siyasal" olarak nitelendirdi.

AB İLE ANLAŞMANIN GETİRİLERİ YETERSİZ

AB ile yapılan anlaşmaların getirisinin geniş halk kesimleri tarafından hissedilmediğini kaydeden gazete, vizesiz seyahatin bu açığı bir nebze kapatacak somut bir adım olacağını yazdı.

Gazete Rusya'nın hem yumuşak hem de sert gücüyle Gürcistan'daki nüfuz ve desteğini artırdığına da dikkati çekti.

SİYASET DÜNYASI İKİYE BÖLÜNDÜ

Financial Times, Gürcü Ortodoks Kilisesi'nin de bu süreçte Rusya yanlısı bir çizgi izlediğine dikkat çekti. Gazete, Gürcistan siyaset dünyasının da Batı yanlısı ve Rusya yanlısı partiler arasında paylaşıldığını kaydetti.

2016 SEÇİMLERİNDE NE OLUR?

2016 Ekim'indeki seçimleri Kremlin yanlısı partilerin kazanması muhtemel görünmüyor. Ancak bu kesim Batı yanlılarının parlamentoyu kontrol etmesini önlemeye yetecek bir azınlık oluşturabilir.