Batı Şeria'daki Kudüs protestolarında evinin girişine gelen İsrail askerlerini tokatlayan Ahed Tamimi sabaha karşı evine baskın düzenlenerek gözaltına alındı. 'Filistin'in cesur kızı' lakabıyla tanınan 16-17 yaşlarındaki genç kız için İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett ''Hayatı hapishane hücresinde son bulacak'' dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Küdüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararı üzerine Filistinlilerin protesto gösterileri İsrail güvenlik güçleriyle çatışmaya dönüşürken 'Filistin'in cesur kızı' lakabıyla tanınan Ahed Tamimi de gözaltına alındı. 

200 Filistinlinin İsrail güçlerine taş attığı eylemlere sahne olan Batı Şeria'nın Nabi Salih köyünde, 16-17 yaşlarındaki genç kız evlerinin girişine gelen iki İsrail askerinin üzerlerine yürüyüp tokatlarken görüntülendi. Babası Besim Tamimi, sabaha karşı evi basıp kızını alıp götüren asker ve polislerin aile üyelerini darp ettiklerini, cep telefonları, bilgisayarlar ve kameralara el koyduklarını söyledi.

​14 YAŞINDAKİ KUZENİNİ YÜZÜNDEN VURDULAR

Tamimi'nin iç güvenlik servisi Şin Bet tarafından sorgulandığı belirtildi. İsrail ordusu, Tamimi ile yanındaki kadınların cep telefonu kameralarını çalıştırırken İsrail askerlerine vurmalarını 'provokasyon' diye niteleyen bir açıklama yaptı.

Açıklamada o sırada askerlerin hiç karşılık vermeyerek 'profosyonelce' davrandığı dile getirildi. Ancak öncesinde Nabi Salih köyündeki çatışmalarda İsrail askerlerinin plastik mermiyle yüzünden vurduğu Ahed Tamimi'nin 14 yaşındaki kuzeni Muhammed beyninden yaralanıp yapay komaya alınmıştı. 

​'GÜNDÜZ AZAN GECE YAKALANIR'

İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett genç kız için ''Hayatı hapishane hücresinde son bulacak'' derken Savunma Bakanı Avigdor Lieberman şunları söyledi: ''Müdahil olan herkes, sadece kız değil, ailesi ve çevresindekiler de hak ettikleri şeyden kurtulamayacaklar.

Gün içinde vahşileşen gece olduğunda yakalanır. Bu da önemli bir mesajdır.'' Lieberman ''İsrail ordusu en insani ordudur ve başka ülkelerde bulunmayan değerlere göre hareket eder. Ama hümanizm uğruna gücünü ve savunmasını feda edecek değildir'' ifadelerini kullandı. 

Küçük yaşından itibaren eylemlerde aktif rol almasıyla bilinen Tamimi, 2015'te Nabi Salih köyünde Yahudi yerleşimlerine karşı yapılan gösteride taş atan, o sırada 12 yaşında olan kardeşi Muhammed Tamimi'yi kıskaca alan İsrail askerlerinin elinden tekme ve yumrukların yanısıra ısırma gibi yöntemlere de başvurarak kurtarmasıyla tüm dünyada tanınmıştı. 

Kaynak: Sputnik