Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, İsrail'in pazar günü Doğu Kudüs'teki terk edilmiş bir oteli yıkarak bölgede yerleşim inşaatlarına başlamasına Avrupa Birliği'nden gelen kınama aktarıldı.
 
Gazete İsrail'in bu adımının Filistin'in bağımsız devlet ilanını teşvik edeceğini belirtti ve "Bağımsız Filistin'in ilanı yakın mı?" sorusunu gündeme taşıdı.
 
Gazetenin analizi şöyle:
 
"Doğu Kudüs'teki terk edilmiş bir otel, 5 Güney Amerika ülkesi ve Güney Sudan'daki bağımsızlık referandumunun ortak noktası ne olabilir? Bu yıl sonuna doğru bağımsız bir Filistin devletinin kuruluşunu işaret ediyor olabilirler mesela.
 
Barış sürecinin başarısızlığı, bir çok Filistinliyi İsrail onay verse de vermese de devletlerini ilan etmenin daha iyi olacağına ikna etmiş durumda.
 
HEDEF EYLÜL AYI
 
Hedef, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın bağımsız bir Filistin devletinin kurulduğunu görmek istediği bu yılın Eylül ayı.
 
Tarih aynı zamanda dünya liderlerinin New York'ta toplanacağı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısına da denk düşüyor. Üye ülkelerden çoğunun, 5 Güney Amerika ülkesinin yaptığı gibi Filistin devletinin tanınmasına onay vereceği ortada.
 
Üstelik Güney Sudan'ın da katkısı olabilir. Eğer bu haftaki referandumun ardından bağımsızlık kazanırsa, Filistinliler kendi taleplerinin de kabul edilmesi gerektiğini savunabilir."
 
ntv