Arabulucular ile tarafların baş müzakerecilerinin katıldığı bir toplantıyla ortak basın metni okunarak, Oslo’daki barış görüşmelerinin bir ay süreceği, ardından görüşmelere Küba’da devam edileceği belirtildi.

 

FARC adına konuşan baş müzakereci Ivan Marquez, “Elimizde zeytin dalı ile geldik” diyerek örgüt olarak ‘istikrarlı ve kalıcı bir barış” arayışı içinde olduklarını vurguladı.

 

Kolombiya hükümeti baş müzakerecisi Humberto de la Calle ise, iki tarafın da sosyal değişim konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Calle, Şubat ayında başlayan görüşmelerin ilk etabı oluşturduğunu, şu anki mevcut görüşmelerin ise sürecin ikinci etabını oluşturduğunu kaydetti.

 

Sürecin üçüncü etabının da bir antlaşma imzalayarak ‘silahlı çatışmaya son vermek” olduğunu belirten Calle, nihai antlaşmanın kamuoyuna sunulacağını ifade etti.

 

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında daha önce 3 kez barış için müzakereler yapılmış, ancak bunlar başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

 

Bugün resmen başlayan görüşmelerde 5 temel konu üzerinde müzakereler yapılacak; silahlı çatışmaya son verilmesi; toprak reformu; siyasal süreç ile toplumsal katılımın garantileri; uyuşturucu trafiği ve çatışma mağdurlarının hakları.

 

FARC örgütünün 1960’lı yılların başında başkaldırı ve silahlı mücadelesinin temelinde toprak reformu yer alıyor. Görüşmelerinde ele alınacak ilk konu da toprak reformu olacak. FARC müzakerecisi Ivan Marquez, Kolombiya toprağının çoğunun “devlet terörizmi tarafından çalındığını” belirterek, ülkedeki fakirlikten toplumun yüzde 70’inin etkilendiğini, 12 milyon insanın ise aşırı fakirlik koşullarında yaşadığına dikkat çekti.

 

Oslo’da taraflar arasındaki görüşmeler çatışma ve operasyonların devam ettiği koşullarda yapılıyor. Kolombiya devlet başkanı Juan Mauel santos, FARC’ın ateşkes çağrısını reddederek, nihai anlaşma sağlanana kadar operasyonların devam edeceğini söylemişti. (ANF)