Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) resmi internet sitesi üzerinden Kobani’nin Yeniden İnşası Platformu'nun yayınladığı açıklama ile Türkiye’nin Rojava ve Suriye'ye yönelik başlattığı askeri müdahaleye karşı tepki gösterdi.

Geçen hafta Türkiye, Kobani karşısındaki Mürşitpınar Sınırı Kapısı’na yakın bir noktada ‘güvenlik duvarı’ inşa etmeye başlamıştı. Bunun üzerine sınır hattında Kobanililer nöbet tutmaya başlamıştı. Cuma günü ise asker ve polislerin nöbete saldırısı sonucu 2 Kobanili hayatını kaybetmiş çok sayıda kişi yaralanmıştı.

FARC, yaşanan bu sürecin üzerine Kobani ve Rojava için çağrı yaptı: “Bütün demokratik güçleri Türk işgaline karşı çıkmaya, Türk saldırılarını kınamaya ve Rojava ve Kobani haklarının yanında yer almaya çağırıyoruz.”
 

"We call on all the democratic forces to stand against the Turkish invasion"https://t.co/RX9DjjD4Gc pic.twitter.com/5YPczcvaRs

— FARC International (@FARC_EPeace) September 4, 2016

FARC tarafından yayınlanan açıklamanın tam metni şöyle:

“Kobani’nin Yeniden İnşası Platformu, Kobani, Rojava’daki durum üzerine bu raporu gönderdi.

24 Ağustos’ta, Türkiye kuzey Suriye’de Cerablus’u işgal edip beton bir duvar örmeye başlayınca, Kobani’deki siviller, Türkiye-Kobani sınırında barışçı bir protesto başlattılar.

Bugün, 2 Eylül’de, yerel saatle sabah 9:30’da, insanlar barışçı protestolarına devam etmek üzere sınıra döndüklerinde, Türk ordusu sınırı geçti ve sivillere gaz, tazyikli su ve mermilerle saldırdı. Şu ana kadar 41 sivil yaralandı ve 19 yaşında bir genç adam başından vurularak öldürüldü.

An itibariyle, Türk ordusu ve keskin nişancılar konumlanmış ve sivilleri hedef almış durumda. Bu saldırıdan sonra binlerce Kobanili sivil saldırıları kınamak üzere sınıra hareket etti. Durum hala kritik.

Kobani, 2014’te işgalci acımasız IŞİD teröristlerine karşı tarihi bir direniş gösteren şehirdir. Direnişin ön saflarında yer almıştır ve kuzey Suriye’de IŞİD teröristlerini mağlup etmektedir.

Kürt halkının, Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Halkın Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ile IŞİD ve diğer terörist örgütlere karşı süregelen başarısının sonucunda, Türk devleti, son olarak Suriye topraklarının işgali de dahil olmak üzere, giderek artan düşmanca bir tutum sergilemiştir.

Kobani halkına karşı yapılan bu son saldırı, uluslararası topluluk ve barışa ve IŞİD terörünün bitirilmesine destek veren herkes tarafından en sert şekilde kınanmalıdır.

Bütün demokratik güçleri Türk işgaline karşı çıkmaya, Türk saldırılarını kınamaya ve Rojava ve Kobani haklarının yanında yer almaya çağırıyoruz.

Bütün uluslararası kuruluşlardan, Türkiye işgale ve kuzey Suriye halklarına karşı saldırılarına son verene kadar, Türkiye ile tüm askeri ve ekonomik bağlarını kesmelerini istiyoruz.”

Kaynak: Jiyan - Diken