Kolombiya'nın en büyük gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), yıllardır rehin tuttuğu son "savaş mahkumlarını" serbest bırakacağını açıkladı.

 

FARC, internet sitesinde yaptığı açıklamada, 14 yıldır örgütün elinde olan 10 güvenlik görevlisi için, son 10 "savaş mahkumunu" serbest bırakacağını, örgütün bundan sonra faaliyetlerini finanse etmek için adam kaçırma uygulamasından da vazgeçeceğini bildirdi.

 

1964 yılında kurulan FARC, 2008 yılı başından bu yana kademeli olarak elindeki tutsakları serbest bırakıyor.

 

Örgüt geçen 27 Aralık'ta 6 tutsağı serbest bırakacağını açıklamış, ancak bir ay sonra hükümetin serbest bırakma işleminin yapılmasının planlandığı bölgeyi "militarize etmesi" nedeniyle eylemi ertelediğini bildirmişti.

 

Kolombiya hükümeti, 9 bin üyesi olan FARC'ın elinde en az 12 tutsağın bulunduğunu söylüyor. Hükümete göre, örgütle barış görüşmelerine oturulması için FARC'ın tüm rehineleri serbest bırakması şart.

 

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, konuyla ilgili olarak sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, FARC'ın adam kaçırmaktan vazgeçme kararını, yetersiz olsa da doğru yönde atılan önemli ve gerekli bir adım olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

 

Ülkede 2006 ila 2009 yıllarında savunma bakanlığı yaptığı sırada, FARC'a büyük darbeler vuran operasyonları yöneten Santos'un 2010 yılında devlet başkanlığı görevine gelmesinden bu yana Kolombiya ordusu örgütün 2 üst düzey liderini öldürdü.

 

Kolombiya'nın ikinci büyük gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu da, hafta başında hükümete barış önermişti.

 

Örgütün yayımladığı bildiride, hükümetin barış görüşmelerine başlamayı kabul etmesi halinde şiddeti durdurma teklif edilmişti. Ulusal Kurtuluş Ordusunda en az 3 bin gerilla bulunuyor.