Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) silahlı olmayan 6 üyesi “Barış ve Uzlaşının Sesi” ismiyle ulusal seçim kuruluna kayıt oldu. FARC’ın yasal bir siyasi partiye dönüşümünün ilkadımı olarak görülen bu girişim, örgüt yetkililerince “Tarihi bir gelişme” olarak nitelendirildi. 
Atılan bu adımdan itibaren ' Barış ve Uzlaşmanın Sesi' üyesi 6 Farc üyesi Kongre'nin alt kanadında bir sonraki seçimlerin gerçekleşeceği 2018’e kadar yer alacak. 

neynik.com'da yer alan habere göre, 6 üyenin oy hakkı olmayacak ancak Barış ve Uzlaşının Sesi  üyeleri, barış anlaşmasının uygulanması sırasında FARC'I temsil edecek ve anlaşmanın kurallarına uyulup uyulmadığını takip edecek. 

Barış anlamasının tamamen uygulanmasının ve FARC'ın tamamen lağvedilmesinin ardından örgüt siyasi parti kuracak. Kurulacak siyasi partinin 2018 seçimlerinde yer alması bekleniyor.
 


"GENİŞLETİLMİŞ VE GELİŞMİŞ BİR DEMOKRASİ


Konuyla ilgili FARC tarafından yapılan açıklamada, “Kolombiya, siyasi ayrışmaları siyasi şiddet kullanılmadan, genişletilmiş ve gelişmiş bir demokrasi çerçevesinde ele alarak ilerleyebilir” ifadesi yer aldı.  
 
Öte yandan, şimdiye dek FARC gerillalarının kontrolü altında bulunan ancak barış anlaşması gereği örgüt tarafından boşaltılan bölgelerde Ocak 2017’den itibaren Kolombiya ordusu ve devlet kuruluşlarının yerleştirileceği açıklandı. Söz konusu bölgelerde yer alan yaklaşık 15 bin FARC gerillasının, sivil yaşama adaptasyon sürecinin gerçekleştirileceği alanlara yerleşmesi planlanıyor.
 
FARC silah bırakmayı reddeden 5 komutanını ihraç ederek üyelerinin 'geleceği olmayan bu yolu' takip etmemesi gerektiğini vurgulamıştı. Yapılan açıklamada, "Barışa giden yol, sorumsuzca davranan, halkın barış hasretini görmezden gelen ve kişisel hırslarından dolayı uçurumdan atlamak isteyen bir grup tarafından engellenmemeli" ifadesine yer verilmişti. Kolombiya askeri yetkilileri, yaklaşık 190 FARC gerillasının barış anlaşmasına uymayacağının tespit edildiğini ve bu muhalif gruba karşı operasyon yürütüleceğini açıkladı.