Avrupa’daki Ezidi kurumlarının Almanya’nın Düsseldorf kentinde 20 Mart günü “Şengal'e Statü” sloganıyla başlattığı uzun yürüyüş, Belçika’nın başkenti Brüksel’e ulaştı.

Yaklaşık 192 kilometre yürüyen Ezidiler, bu sabah Zaventem’dan yola çıkarak, öğle saatlerinde Brüksel’de bulunan Avrupa Konseyi miting gerçekleştirildi.

ANF’nin haberine göre, Avrupalı parlamenter ve kurum temsilcilerinin de katıldığı mitingde bir açıklama yapıldı.

Ezidiler adına açıklamayı Şengal Diaspora Mecisi Eş Başkanı Fikret İgrek ile Pêşîmam Ekrem Deniz yaptı.

‘ŞENGAL’DE FERMAN DEVAM EDİYOR’

Avrupa Konseyi önünde yapılan açıklamada, 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in Şengal’e saldırısı hatırlatılarak, şunlara dikkat çekildi:

"O dönemde Şengal’de bulunan KDP’ye bağlı 11 bin peşmerge, direnmeyerek çekilip, Ezidi toplumunu İŞID’e teslim etti. Bundan sonra YPG ve HPG güçleri koridor açarak, binlerce Ezidi kadın ve çocuklarını katliamdan kurtardı. Bu tarihten sonra Ezidi toplumu örgütlenme kararı alarak, kendi kendini yönetmeye başladı. Buna bağlı olarak da savunma güçlerini oluşturmaya başladı. YBŞ, YJŞ  ve Ezidi meclisini oluşturdular.

Ezidiler kendi sistemini kendileri kurmak istedi. Ezidileri o gün yalnız  bırakan bu güçler şimdi de Şengal’i işgal etmek istiyor. Bizce bu 3 Ağustos 2014'teki fermanın devamıdır, Ezidilere ikinci ihanettir. Oraya gelen 'Roj peşmergeleri' bizce IŞİD’in çeteleridir. MİT elamanlarıdır. Bu saldırının Mesud Barzani’nin Ankara gidişinin ardından başlaması bunun göstergesidir. Biz Ezidiler olarak, ihanetçileri orada istemiyoruz. Atalarımızın topraklarını bu ihanetçilere vermeyeceğiz.”

Avrupalı devletlere çağrıda bulanan Ezidiler, 3 Mart’ta Xanesor'da kullanılan silahların Almanya’nın KDP’ye verdiği silahlar olduğunu ifade ederek, bu saldırıda 7 kişinin katledildiğini vurguladı.

‘AVRUPALI BİR KADIN HEYETİ ŞENGAL'E GİTSİN’

Ezidi Kadın Meclisi adına konuşan Songül Talay ise bu saldırılarda Ezidi kadınların zarar gördüğünü savunarak, Avrupalı bir kadın heyetinin Şengal'e gitmesini istedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca da Ezidilere yönelik saldırıları kınayarak, "74 fermana rağmen toplumumuz hiçbir zaman teslim olmadı ve olmayacak. Nasıl tarihte direniş olmuşsa bundan da sonra devam edecektir. Şengal’ın bir satatüye kavuşması için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda Avrupa Birliği’ni göreve çağırıyoruz” dedi. 

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan ise Ezidilerin eyleminin devam ettiğini kaydederek, "BM ve AB kurumları taleplerimizi tanımalı. Bugün burada yürüyen Ezidiler,  hepimizin vicdanıdır” diye konuştu.

Atalan, kendileri için IŞİD neyse KDP ve AKP'nin de aynı olduğunu savunarak, "KDP, Şengal’den çekilmeli” çağrısında bulundu.

Yapılan mitingin ardından yürüyüşçülerden oluşan bir heyet Avrupa Birliği parlamenterleriyle görüşerek, taleplerini içeren bir dosya sundu.

TALEPLER

Ezidiler Avrupa Birliği kurumlarından ve BM’den şu taleplerde bulundu:

Şengal'e saldıran gruplara acil müdahele edilerek, bölgeden çıkartılması,

Bağımsız bir heyetin bölgeye gidip, KDP’nin elindeki Almanya silahların nasıl kullanıldığı yönünde araştırma yapması,

YBŞ ve YJŞ Ezidxan’ın savunma birlikleri olarak kabul edilmesi,

Avrupa Birliği'nin 26.10.2016'da Şengal’ın özerkliğini kabul eden kararının pratikte uygulanması,

BM tarafından Şengal’in güvenlikli bölge ilan edilmesi,

Ezidilere yönelik yapılanların soykırım olarak kabul edilmesi ve sorumluların yargılanması.