Avrupa’da yaşayan Ezidiler, KDP’nin Şengal’e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla başkenti Brüksel’e yürüyecek.

Yurtdışındaki Şengal Meclisi, bir hafta sürecek yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

ANF’nin haberine göre, Avrupa’daki Ezidilerin yürüyüşü, 20 Mart günü Almanya’nın Dusseldorf kentinde başlayacak, 27 mart günü ise AB’nin başkenti Brüksel’de sona erecek.

Şengal Ezidi Meclisi’nin, yürüyüşe ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 “Şengal’deki krizin daha fazla derinleşmemesi için, AKP-KDP’ye bağlı çetelerin bir an önce Xanesor bölgesinden çıkarılması gerekir. Uluslararası koalisyon güçlerinin KDP’ye DAİŞ ile mücadele için verdiği silahları denetlemeli ve bu silahlar bizim halkımıza karşı kulanılmamalıdır.

Uluslararası güçler bu krizin çözülmesi için, bir çaba içine girmeli ve bağımsız heyetleri bölgeye göndermelidir. Ezidi halkının inancı ve kültürünün korunması için uluslararası bir güvenlik çemberi oluşturulmalıdır.

Ezidiler yaşadığı tehdit Ninova bölgesinde yaşayan bütün halklar için geçerlidir. Onun içinde Asuri, Suryani, Kakai, Türkmen, Şia, Şebek ve Arapların güvenliği için de tedbirler alınmalıdır. Avrupa parlamentosunun 27 Ekim 2016 tarihinde Şengal’in ve Ninova’nın özerkliğini kabul eden kararı esas alınmalı ve Şengal’in statüsü tanınmalıdır.

Ezidilerin yaşam alanlarına yönelik tehlike devam etmektedir. Onun içinde öz savunma gücüne ihtiyacı vardır. Bu temel de YBŞ ve YJŞ güçleri Şengal savunma güçleri olarak tanınmalıdır.”

YÜRÜYÜŞ PLANLANMASI

Ezidiler yürüyüşü 20 Mart günü saat 10:00’da Dusseldorf Platz des Landtags 1 adresindeki yerel Parlamento binası önünde başlayacak.  27 Mart günü Brüksel’de sona erecek. Ezidi temsilcilerin Brüksel’de AB yetkilileriyle yapacakları görüşmenin ardından bir miting yapılacak.