Kosova Meclisi, 30'a karşı 36 oyla Ses Kirliği Yasa Tasarısı'nı kabul ederek ezan sesine kısıtlama getirdi.

Yasada özellikle sabah ve yatsı ezan seslerinin tamamen kısık sesle okunması öngörülüyor.

Yasanın kabul edilmesi Kosovalılar tarafından büyük tepki gördü. Kosova Meclisi'nde 3 milletvekili bulunan Kosova Demokratik Türk Partisi de (KDTP), yasada varolan ve dini kurumları ses kirliliğinin kaynağı gösteren 4.2'inci maddenin geri gönderilmesi için girişimlere başladı. Yasanın kabul edilmesine sert tepki gösteren KDTP Milletvekili Fikrim Damka Konuyla ilgili olarak DHA mikrofonlarına şu açıklamalarda bulundu:

“Kosova Meclisi Ses Kirliliği Yasası'nı Meclis'te gündeme getirdi. Yasada sözde araç ve müzik sesleri yanı sıra en önemlisi ezan sesi yer alıyor. Tabi bu yasanın en dikkat çekici yanı 4.2 maddede ses kirliliğine neden olan araç ve gereçlerin içerisinde dini yapıların özellikle camilerinde buna neden olduğu ibaresidir. Biz buna sert bir dille karşı çıktık. Çünkü hiçbir şekilde dini daha doğrusu camilerimiz ses kirliliğine veya ezanın ses kirliliğine neden olan bir duyuru değildir. Bizde buna tepkimizi çok sert bir şekilde gösterdik. Bu yasanın geriye iade edilmesi için bakanı uyardık. Fakat ne yazık ki 30'a karşı 36 oyla yasa kabul edildi ve ikinci okunuşa şuan yasa gönderildi."

Damka, birinci oylamanın kabulu ardından yasanın ikinci oylamaya gitmesi için tepkilerini koyduklarını söyledi.

“Yasanın kabul edilmesiyle halkımız, cemaatimiz hemen tepkisini ister sosyal alanda ister de sosyal platformda ve camilerde dile getirdiö diyen Damka, “Biz yanlız sözlü değil yazılı olarakta bu maddenin değişmesiyle ilgili öneride bulunduk. Kosova Demokratik Türk Partisi - KDTP olarak bunun peşini bırakmayacağız. Ve inanıyorum ki ikinci okunuşta bu yasa komisyonlarda değişecektir. Eğer fonksiyonel komisyonda gerekli desteği görmezse o zaman Topluluklar Komisyonu'nda bu 4.2 Madde'deki camilerin, dini ibadethanelerin çıkarılmasıyla ilgili yasa teklifini göndereceğiz. Önergemizi de sunacağız ve inanıyorum ki bu Topluluklar Komiyonu'ndan geri gelecektir. Ses kirliliği dediğimizde belirli standartlara sesin düşürülmesi ve belirli saatlerde sesin düşürülmesi öngörülüyor. Özellikle camilerde ezan sesleri sabah namazı ile yatsı namazında neredeyse çok kısık sesle ezanın okunması gerekecek. Bu yüzyıllardır bizim topraklarımızda hiçbir zaman ezan sesi kesilmemiş hatta 2. Dünya Savaşı'nda bile, şimdi demokratik bir ülkede böyle bir kısıtlamanın olması zaten düşünülemez. Kaldı ki ezan sesi görültü değil tam aksine huzur veren ve çağrı yapan bir davettir. Bu sesi kesmek kimsenin haddine değildir. Biz bunun peşini bırakmayacağız' şeklinde konuştu.

Prizren'de bulunan Balkanların en büyük camisi olan Sinan Paşa cemaatinden Hacı Raif Şamli, yasanın kabul edilemesine büyük tepki göstererek böyle bir uygulamanın çok tehlikeli olduğunu söyledi. (CNN Türk)