Londra - New York'un finans merkezi Wall Street'te başlayarak önce kısa sürede ABD'nin 60'dan fazla şehrine ve ardından tüm dünyaya yayılmaya başlayan işgal eylemleri Londra'ya da sıçradı. Uluslararası eylem günü ilan edilen 15 Ekim'de birçok başka dünya şehriyle birlikte Londra'da da binlerce gösterici, çürüyen kapitalist sisteme ve sonuçlarına karşı alanlara çıktı.

Uzun zamandır Facebook üzerinden hazırlıkları yapılan eylem saat 12'de Londra Borsası'nın önünde başladı. Bina girişinde toplanan yaklaşık dört bin gösterici, yoğun polis barikatıyla karşılaştı. Bir süre polisi sloganlarla protesto eden eylemciler daha sonra işgal eylemlerinde gelenekselleşmeye başladığı gibi ne yapacaklarına dair ilk kararı almak için kitlesel bir toplantı yaptı.

Toplantıda ilk tartışma işgal eyleminin nerede başlatılacağı üzerine oldu. Yapılan oylamada borsanın hemen yanında bulunan St Pauls katedralinin önünde bulunan meydan işgal için kararlaştırıldı. Kararın hemen ardından kitle meydanı doldurmaya başladı. Burada yapılan oylamada ikinci karar olarak meydanın "en az" iki saat işgal altında tutulmasına karar verildi.

Alanda işgal eyleminin başlamasının üzerine ana caddeyi de trafiğe kapatan göstericiler, kısa süre içinde polis ablukasına alındı. Polisin kitleye yakın durmasını ve ablukayı protesto eden göstericilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken bir kişi gözaltına alındı.


ASSANGE SÜPRİZ YAPTI


Eylem sürerken, Avustralyalı aydın ve Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange alana sürpriz bir ziyaret yaptı. Kitlenin coşkulu alkışlarıyla karşılanan Assange, kalabalığa yaptığı kısa konuşmada işgal eylemlerinin küreselleşmesinin öneminin altını çizerken polisin kordon altına aldığı ve ana kitleye katılmasına izin vermediği insanları işaret ederek, "Polisin bize karşı kullandığı bu taktik utanç verici. Arkadaşlarımızın buraya katılmasına izin vermemeleri kabul edilemez" diye konuştu. Kısa süre sonra polis kordonu gevşeterek geçişlere izin vermeye başladı.

Sosyalistlerden feministlere, savaş karşıtlarından çevrecilere, İtalyan komünistlerinden Şili'de parasız eğitim için mücadele eden öğrencilere kadar rengarenk bir görüntü sunan eylemde her karar doğrudan demokrasi yöntemi ve kitlesel oylamayla alınıyor.

İki saatin sonunda eylemi uzatmak için yeniden oylama yapan ve yeni katılımlarla sayıları beş bini bulan göstericiler "oybirliğiyle" işgali uzatmaya karar verdi. Gece için çadırların kurulmaya başladığı alandaki işgal eylemi moralli gözüküyor ve hala devam ediyor.

BATSIN BU DÜNYA AFİŞİ

Eylemciler, "Şirketlerin aç gözlülüğüne karşı nüfusun yüzde 99'unu oluşturan bizler yeter diyeceğiz", “Onların krizinin farurasını biz ödemeyeceğiz", “Başbakan Cameron gitmeli", “Gerçek global demokrasi istiyoruz", “Bankalara değil insanlara yardım edin", “Kazanmak için beraber grave", “İş, ev, hizmet istiyoruz", “Kimliksiz Birleşik Krallık" yazılı afişler taşıdı ve sloganlar attı.

Eyleme Londra'da yaşayan Türkiyeliler de destek verdi. Eyleme katılan Türkiye vatandaşları katedral önündeki büstün önüne Türkçe yazılı, "Batsın bu dünya" yazılı afiş bıraktılar.

Fotoğraflar: Barış Kınık / Anf