MADRİD - ETA’nın tamamen silahlara veda etmesi için çağrıların arttığı bir dönemde örgütün siyasi stratejinin uygulamakla görevli Ekin örgütü kendisini feshetti.

Bask gazetesi Gara, Ekin örgütünün kendisini feshettiğini duyurdu. Gazeteye konuşan ve adı belirtilmeyen iki yönetici, kararın geçen baharda başlatılan tartışmalar sonucunda alındığını söyledi. Örgüt yöneticilerin, Ekin’in günlük yaşananlara göre bir çalışma yürütmediğini uzun vadeli işlediğini belirtti.

Bu gelişme ETA’nın silahlara nihai olarak veda etmesi yönünde çağrıların arttığı bir döneme denk geldi. Kalıcı ateşkes pozisyonunda olan ETA da birçok kez yaptığı açıklamada bu yönlü bir sürecin gelişmesinden yana olduklarını belirtmişti.

Geçen 22 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerde ETA’nın da desteklediği Bildu koalisyonu sürpriz yaratarak Bask bölgesinin ikinci siyasi gücü oldu. Bildu, özellikle San Sebastian belediyesini kazandı.

İspanya’nın sosyalist hükümeti sözcüsü José Blanco, Ekin’in kendisini feshetmesinin yeni bir adım olduğunu ancak bekledikleri silahlara nihai olarak veda edilmesi için nihai adım olmadığını söyledi. İçişleri Bakanı Antonio Camacho, ETA’nın sonunun hiç olmadığı kadar yakın olduğunu ve örgütün dönüşü olmayan bir dağılma sürecine girdiğini savundu.

ETA’lı tutsaklar 23 Eylül’de yaptığı açıklamada geçen yıl örgütünün saldırılarının sona erdirilmesi çağrısını yapan Guernica anlaşmasına üye olacaklarını söyledi. Bu metni çok sayıda bağımsızlıkçı sol parti, sendika ve ulusalcı hareket imzalamıştı.

1999 yılında kurulan Ekin örgütü tarihsel olarak ETA hareketinin en etkili akımlarından birini oluşturuyor. 2007 yılında illegal ilan edilen örgütün dokuz yöneticisi Eylül 2010’da tutuklanmıştı.

Batılı medya resmi açıklamalardan yola çıkarak ETA’nın bugün çok zayıfladığı için ateşkes ilan ettiği üzerine haberlerini kursa da, örgüt strateji değişikliğine gittiğini ve nihai olarak silah bırakmaya hazır olduğunu defalarca açıklamıştı. Örgüt Ocak 2011’den bu yana kalıcı bir ateşkes pozisyonunda bulunuyor. (ANF)