Estonya'nın başkenti Tallinn'de yaşayanlar, toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanmaya başladı.

Tallinn'de belediye çalışanları, üç aydır uygulanan, fikir babalığını Belediye Başkanı Edgar Savisaar'ın yaptığı girişimi "başarı" olarak değerlendiriyor.

Savisaar, programa, ailelerin Tallinn'de toplu taşımayı bedava kullanarak bir aylık maaşlarını biriktirebileceklerini savunarak "13. maaş" adını koymuştu.

Belediye Başkanı Yardımcısı Taavi Aas, uygulamanın, kente yıllık maliyetinin yaklaşık 12 milyon euro olacağını, ancak şimdiden beklentileri geride bıraktığını ifade ederek, yolcu sayısının yüzde 10 oranında arttığını ve Tallinn caddelerindeki araba sayısının yüzde 15 oranında düştüğünü söyledi.

Kentte yapılan son kamuoyu yoklaması, her 10 kişiden 9'unun projeden memnun olduğunu gösteriyor. Aas, "İnsanlar, artık hafta sonları kentte daha çok hareket ediyor. Bu, daha fazla para harcamaları anlamına geliyor, dolayısıyla ekonomi canlanıyor" dedi. Öte yandan yetkililer, kent ekonomisinin bu yöntemle ne ölçüde canlanacağını söylemek için daha erken olduğunu belirtiyorlar. Uygulamadan faydalanmak için kayıtlı bir Tallinnli olduğunuzu göstermeniz yeterli.

Kısa bir süre önce kayıt yaptıran Mare Tulp, kısıtlı bir bütçeyle hayatını idame ettirdiğini, nerede olursa olsun para biriktirmeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Bu yüzden bedava toplu taşıma projesinden çok memnunum. Sıradan insanlar için iyi bir şey" dedi.

Tallinn'de, başka şehir ve kasabalara kayıtlı olup yaşayan ve çalışan 40 bin civarında kişi bulunuyor. Projenin uygulanmaya başlandığı ocak ayı başından bu yana 5 bin kişinin daha kent sakini olarak kayıt yaptırdığı belirtiliyor. Yetkililere göre, 1000 yeni sakin, kentin vergi gelirine yaklaşık 1 milyon euro katkı sağlıyor.

Kentte ücretsiz olarak faydalanılan toplu taşıma araçları, otobüsler, tramvaylar ve troleybüsler. Kent sakini olarak kayıt yaptırmak ve transit geçiş kartı almak için de 2 euro ödenmesi gerekiyor. (CNN TÜRK)