BELFAST - Güney ve Kuzey İrlanda'nın birliği için mücadele eden Sinn Fein partisi, İrlanda'da 27 Ekim'de yapılacak başkanlık seçimlerinde eski İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) militanı Martin McGuinness'i aday gösterme kararı aldı.

Sinn Fein'in IRA'da uzun yıllar yöneticilik yapmış eski bir militanı başkanlık için aday göstermesi İrlanda siyasi çevrelerinde heyecan yarattı. Şu anda Kuzey İrlanda hükümetinde bakan yardımcılığı görevini yürüten McGuinness kararın açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, çok heyecanlı olduğunu belirterek halkı merkeze alan, cumhuriyetçi bir seçim kampanyası yürüteceğini ve seçilmesi halinde İrlanda'nın ayrı düşmüş iki parçasını birleştirmek için çabalayacağını söyledi.

61 yaşındaki McGuinness, 1970'te IRA'ya katıldıktan sonra uzun yıllar örgütte yönetici pozisyonunda görev almış, IRA ile İngiltere arasında çatışmaların en yoğun olduğu 1970'li yıllarda örgüt üyeliği gerekçesiyle altı ay cezaevinde yatmıştı. McGuinnes, ayrıca IRA ile İngiliz hükümeti arasında 1998'de yapılan barış görüşmelerinde de önemli bir rol oynamıştı.

McGuinness'in seçilme şansı konusunda farklı yorumlar yapılıyor. Sinn Fein adayına fazla şans tanımayan bazı uzmanlar seçimlerde İşçi Partisi adayı Michael D. Higgins'in en önemli favori olduğunu dile getiriyor.

Buna karşılık son yapılan genel seçimlerde tarihinin en büyük başarısına imza atarak oylarını üçe katlayan ve meclise 14 milletvekili sokan Sinn Fein'ın İrlanda'nın yükselen yıldızı olduğuna dikkat çeken bazı uzmanlar, ayrıca son seçimlerde yüzde 17 oy alan Fianna Fail partisinin başkanlık için aday çıkarmamasının da seçimleri her türlü sürprize açık hale getirdiğini belirtiyor.

Bugüne dek yapılan başkanlık seçimlerinin biri hariç tümünü kazanan ancak 2011'de yapılan genel seçimlerde tarihinin en ağır yenilgisini alan Fianna Fail tabanının ve özellikle gençlerin seçimlerde McGuinness'i destekleyebileceği söyleniyor.

Sinn Fein'ın gelecek ay yapılacak başkanlık seçimleri için aday çıkarması İrlanda cumhuriyetçi hareketinin 1981'de IRA militanı Bobby Sands'i parlamento için aday göstermesinden beri en önemli seçim girişimi olarak değerlendiriliyor.

1981 yılında cezaevindeyken bir grup yoldaşıyla birlikte ölüm orucuna başlayan Sands, aynı dönemde yapılan genel seçimlerde aday olarak gösterilmiş ve halk tarafından seçilmişti. Seçim sonuçlarıyla zora düşen İngiliz hükümeti acil bir yasa değişikliğiyle Sands’in milletvekilliğini engellemiş, eylemine devam eden Sands ölüm orucunun 66'ncı gününde hayatını kaybetmişti. Sands ve yoldaşlarının direnişi Kuzey İrlanda'da bağımsızlık hareketine büyük bir ivme kazandırmıştı. (ANF)