ABD Başkanı Donald Trump , Suriye ordusunun Doğu Guta’da silahlı grupların elinde kalan son yer olan Duma’da kimyasal saldırı düzenlediği iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Trump, Suriye Lideri Beşar Esad için "hayvan" ifadesini kullanırken Rusya ve İran'ı da Şam yönetimine verdikleri destek için kimyasal saldırıda sorumluluk sahibi olmakça suçladı.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Suriye’de akılsızca düzenlenen KİMYASAL saldırıda kadın ve çocuklar da dahil pek çok ölü var. Bu acımasız eylemin gerçekleştirildiği bölge, Suriye ordusu tarafından kuşatıldı, o nedenler dışarıdan kimse buraya ulaşamıyor.

Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Rusya ve İran, Hayvan (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ı desteklemekten sorumlular. Ödenecek büyük bir bedel var. Bu bölgeyi derhal tıbbi yardım ve doğrulama için açın. Nedensiz bir insani felaket daha. MİDE BULANDIRICI!”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Suriye Duma’da kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyoruz” yönünde bir açıklama yaptı.

Suriye yönetimi ise kimyasal saldırı iddialarını yalanladı. Açıklamada suçlamaların İslam Ordusu adlı grup tarafından üretildiği öne sürüldü.

Açıklamada, bölgede hızla ilerleyen Suriye ordusunun kimyasal silah kullanmaya ihtiyacı olmadığı kaydedildi.

Rus Dışişleri Bakanlığı da Suriye’deki kimyasal saldırı haberlerinin düzmece olduğunu savundu ve buna dayanarak yapılacak herhangi bir askeri hareketin ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Söz konusu saldırının Cumartesi günü bölgedeki İslamcı bir örgütle varılan ateşkesin çökmesinin ardından gerçekleştiği kaydediliyor.

İddialara henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

Duruma ilk müdahale edenler aileleri evlerinde ve barınaklarda ağızlarında köpüklerle bulduklarını kaydediyor.

Suriye Sivil Savunma ve Suriye Amerikan Sağlık Toplumu yaptıkları açıklamada çoğu kadın ve çocuk 500’den fazla kişinin zor nefes alma, göz yanması şikayetleriyle sağlık merkezlerine geldiğini belirtti.

Açıklamada, olayın kimyasal belirtilerle uyumlu olduğu kaydedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Cumartesi günü Duma’da 80 kişinin hayatını kaybettiğini, 40’ının boğulma nedeniyle öldüğünü belirtti. Söz konusu 40 kişinin ölüm nedeni barınakların insanların üzerine düşmesi olarak açıklandı.

Duma, başkent Şam’ın yakınlarındaki doğu Guta’da bir bölge. 2013 yılında doğu Guta’da düzenlenen kimyasal saldırıda yüzlerce kişi yaşamını yitirmiş, olaydan büyük oranda rejim güçleri sorumlu tutulmuştu.

Suriye ise 8. Yılına giren iç savaşta kimyasal kullandığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

Doğu Guta’da büyük oranda kontrolü sağlayan rejim güçleri silahlı grupların bölgedeki son kalesi olarak bilinen Duma’yı ele geçirmek için çabalıyor.