Rus Interfax haber ajansının aktardığına göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, iktidarı bırakmayı düşünmediğini bir kez daha vurgulayarak, "Eğer teslim olmak isteseydik, en başından teslim olurduk. Biz ülkemizi savunuyoruz. Bu tartışmaya açık bir konu değil" diye konuştu.

Esad'ın bu sözleri kendisini Şam'da ziyaret eden Rus parlamanterlerle yaptığı görüşmede sarf ettiği belirtildi.

Esad'ın 22 Ocak günü İsviçre'nin Montrö şehrinde başlayacak Cenevre-2 toplantısı öncesi böyle bir açıklama yapması dikkat çekici.

Zira dün toplantıya katılacaklarını duyuran muhalifler ve Batılı ülkeler toplantının gündeminin Esad'sız bir geçiş süreci olması konusunda ısrarcı. Hatta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz hafta muhalifleri Cenevre-2'ye katılmaya ikna etmek için bir açıklama yaparak Obama yönetiminin Beşar Esad'sız bir geçiş hükümeti kurulması yönündeki amacından geri adım atmadığına dair teminat vermişti.

Kerry, "Suriye'de geçiş döneminde liderliği üstlenmesi için öne sürülen isimler üzerinde muhalefetin ve rejimin hemfikir olması gerekiyor. Bu da ister Devlet Başkanı Esad olsun ister muhalefetin bir üyesi, taraflardan herhangi birinin istemediği bir kişinin geleceğin bir parçası olamayacağı anlamına geliyor" ifadelerini kullanmıştı.

ULUSAL KOALİSYON CENEVRE’YE GÖTÜRÜLÜYOR

Bu arada daha önce Cenevre-2 Konferansına katılmak için Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed’in çekilmesini ön şart olarak koyan Suriye Ulusal Koalisyonu adlı muhalif örgüt Cenevre’ye ön şartsız gideceğini açıkladı.

Toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyen Ulusal Koalisyon Başkanı Ahmed Carba, “Devrimin ilkelerini pazarlık konusu yapmaksızın Cenevre konferansına katılacağız” dedi.

Ulusal Koalisyon’un en önemli bileşenlerinden George Sabra başkanlığındaki Suriye Ulusal Konseyi, daha önce Cenevre-2 konferansına katılmayacağını açıklamıştı.

Geçtiğimiz hafta, Batılı ülkelerin Ulusal Koalisyon’a Cenevre’ye katılmaları yönünde baskı yaptığı, katılmamaları durumunda Koalisyon’a verilen desteğin çekileceğinin iletildiği bildirilmişti.

Batı basınında yer alan haberlere göre Suudi Arabistan ve Türkiye de Koalisyon temsilcilerine Cenevre’ye katılmaları yönünde telkinlerde bulunmuş; ancak katılmama kararı almaları durumunda da kendilerini destekleyeceklerini iletmişti.

8 Aralık’ta Koalisyon’un askeri kanadı olarak Antalya’da kurulan Özgür Suriye Ordusu genelkurmayından ayrılan silahlı grupların İslami Cephe adında yeni bir silahlı ittifak oluşturmasıyla birlikte Ulusal Koalisyon sahadaki silahlı gruplar üstündeki tüm nüfuzunu kaybetmişti.

Ulusal Koalisyon’u tanımadığını açıklayan İslami Cephe, Nusra ve Irak-Şam İslam devleti adlı el-Kaide bağlantılı gruplar da Cenevre-2’yi reddediyor ve konferansa katılanları hain olarak niteliyor. (Hürriyet, Yakındoğu Haber)