Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yedi yıllık görev süresini tamamlayacağını söyledi.

Esad, New York Times’ın aktardığına göre “Bir geminin kaptanıysanız, fırtına çıktığında denize atlamazsınız. Gemiyi kıyıya ulaştırırsınız” ifadelerini kullandı. Öte yandan Esad, Suriye’nin bir ‘kukla ülkeye’ dönüştürülemeyeceğini vurguladı.

IRAK’A SALDIRAN BİZ DEĞİLDİK, LİBYA’YA SALDIRIP HÜKÜMETİ YIKAN BİZ DEĞİLDİK’

Kendisine yöneltilen ‘Halep’te savaş suçu işlendi’ suçlamalarını da değerlendiren Esad, Irak savaşını hatırlattı: “BM kararı olmaksızın Irak’a saldıran biz değildik, ABD ve İngiltere’ydi. Libya’ya saldıran ve hükümeti yok eden biz değildik” dedi.

“Libya en kötü hükümete sahip olsa bile, yabancı ülkelerin hükümetlerini değiştirmek ne bizim ne ABD’nin ne de diğer ülkelerin görevi” diyen Esad, benzer bir tehdidin Suriye için de olduğunu ifade ederek Washington’ın asıl amacının Şam hükümetini devirmek olduğunu savundu.

Esad, “Gerçekte, ABD, Suriye’de IŞİD’in büyümesi için her şeyi yaptı, en azından IŞİD karşıtı koalisyon kurulduğundan bu yana” ifadelerini kullandı.

‘İSLAMLAŞMA BENİM GİBİ DÜŞÜNMEYENLERE İNANMIYORUM DEMEKTİR’

Suriye’de normal yaşama dönülmesi için laikliğin gerekliliğinin altını çizen Esad, “Sekülerlik inanç özgürlüğü anlamına gelir. İslamlaşma ise ‘benim gibi görünmeyen, benim gibi inanmayan, benim gibi düşünmeyen hiç kimseye inanmıyorum’ demektir” diye konuştu.

‘ABD DE DAHİL BAZI BATILI ÜLKELERLE DİYALOĞUMUZU FARKLI KANALLAR ÜZERİNDEN SÜRDÜRÜYORUZ’

Öte yandan Esad, Suriye’nin Batı’yla tüm bağlantılarını kesmediğinin de açıkladı.

New York Times’ın aktardığına göre, ABD’de dahil olmak üzere bazı Batı ülkeleriyle ‘farklı kanallar üzerinden’ diyalog sürdürdüklerini kaydeden Esad, Suriye’nin bir ‘kukla ülkeye’ dönüştürülemeyeceğini vurguladı.

(Kaynak: Sputnik)