Dış kaynaklı bir savaşla karşı karşıya olduklarını belirten Esad, Hule kentinde 108 kişinin öldüğü katliamı "Bunu canavarlar bile yapmaz, payımız yok "diyerek kınadı.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün meclis açılışında vekillere hitap etti. Esad, Suriye'nin, dışarıdan yürütülen gerçek bir savaşla karşı karşıya olduğunu belirtti. Suriye lideri, meclis seçimleri dahil yapılan siyasi reformlara karşın terör saldırılarının tırmandığına işaret etti. Esad, "Reformları yapıyoruz ama terör fark gözetmeden herkesi vuruyor" dedi.

 

'MUHALİFLERLE DİYALOĞA GİRMEYECEĞİZ'
Fitne ve ülkenin yok edilmesiyle karşı karşıya olduklarını belirten Esad, dış müdahaleyi destekleyen Suriye Ulusal Konseyi'yle diyaloğa girmeyeceklerini ifade etti.

 

Hule kentinde, 108 kişinin yaşamını yitirdiği katliama da değinen Esad, "Katliamda kesinlikle payımız yok. Katliamı kınıyorum. Böyle bir katliamı canavarlar bile yapmaz. Terörizme karşı koymaya devam edeceğiz" dedi.

 

Esad, yönetim karşıtı gösteriler başladığından beri birkaç kez kamuoyu önüne çıktı. Suriye'nin yeni meclisi, 7 Mayıs'ta, yeni anayasanın kabulü sonrasında yapılan seçimlerle oluştu. Ülkenin 40 yıl aradan ilk çok partili seçiminde Baas Partisi yine mecliste çoğunluğu elde etti.

 

LÜBNAN'DA ORDUYA VUR EMRİ
Bu arada Suriye'deki durum Lübnan'ı da karıştırmaya devam ediyor. Lübnan'ın ikinci büyük kenti Trablusşam'da, Suriye yanlısı ve karşıtı gruplar arasındaki kanlı çatışmaların ardından hükümet, olayların meydana geldiği semtlere ordu birliklerini sevk ederken, sokaklardaki silahlı kişiler için de askerlere "vur" emri verdi.

 

Trablusşam'da Suriye yanlısı Nusayriler'in bulunduğu Cebel Muhsin ile Suriye lideri Beşşar Esad karşıtlarının yaşadığı Babu't-Tebbane mahallelerinde meydana gelen kanlı çatışmalarda 12 kişi hayatını kaybetmiş 50'dan fazla kişi de yaralanmıştı. (NTVMSNBC)