Guardian gazetesi Orta Doğu editörü Ian Black de Suriye’de Esad rejiminin müttefikleri sayesinde iktidarda kaldığını yazıyor.

Lübnan’daki Hizbullah, Rusya ve İran’ın Esad’ın devrilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden yazarın kaleme aldığı analizde “diplomasinin işlemediği” yorumu yapılıyor.

Bir bakıma Murphy Kanunlarının Orta Doğu versiyonuna tanık olunduğunu belirten yazar, sorunun çözümü için var olan olasılıklardan en kötüsünün yaşandığını, sorunun çevre ülkelere sıçramasıyla örneklendiriyor.

Analizde, Esad’ın başından beri ayaklanmalar için yaptığı “özgürlük arayışı temelinde olmadığı, isyanların silahlı teröristler tarafından başlatıldığı” yorumu için “bir bakıma doğru ama isyanın İslamcı karakteri biraz abartılıyor” deniyor.

Yine de Özgür Suriye Ordusu’nun yerini El Nusra Cephesi’ne kaptırdığının belirtildiği yorum yazısında Ürdün’de yetiştirilen muhaliflerin de Deraa bölgesine yoğunlaştığı kaydediliyor.

Yazara göre, müttefikleri bir yana, Suriye rejimi isyanlara sağlam direndi ve askeri olarak da İdlib ile Şam’da düzenlenen karşı ataklarla muhaliflerin kaynaklarına büyük oranda hasar verildi.

Guardian yazarı Ian Black yazısını şöyle noktalıyor:

“Suriye Devlet Başkanı ve adamları, ülkeyi kurtarmak için ve 2014’ün Mayıs ayındaki seçimleri kazanmak için mücadele ettiklerini söylüyor. 2014 korku dolu başka bir yıl olabilir ve daha kötü günler görülebilir.”

SURİYELİ ALEVİLER LÜBNAN’A KAÇIYOR

Daily Telegraph gazetesi, Suriyeli Alevilerin, Sünni milis gruplarından kaçıp Lübnan’a yerleştiğini yazıyor.

Lübnan mahreçli haber, Suriye’den kaçan Alevilerin tanık olduklarını aktarıyor.

Soyadını vermek istemeyen 60 yaşındaki Avatif, mahallelerindeki camii imamının ‘cihat çağrısı’ yaptığını ve Suriye rejimine ve Alevilere savaş açılması yönünde vaaz verdiğini söylüyor.

Suriyeli Alevi Avatif’in anlattıklarına göre, komşu mahallelerinde kapılarına kırmızı boya ile çarpı işaret konan evler ateşe verilmiş.

Lübnan’ın dağlık Beka Vadisi’ndeki Maçgara köyüne kaçan 77 yaşındaki Suriyeli Alevi Fatma Merhi de, Sünni milislerin Alevi Seyyide Zeynep Türbesi’ne saldıracaklarını söyleyip bölgeyi terk etmeleri konusunda kendilerini uyardıklarını aktarıyor.

Alevilerin hedefte olduğunu ifade eden Fatma Merhi, “Birçok rejim gördük. Beşar Esad destekçisi olarak anılmak doğru değil. Ben ülkeme bağlıyım ve ülkemin böyle yok edildiğini görmek beni çok üzüyor” diyor. (BBC)