Ermenistan Meclisi bağımsız milletvekili Aragats Akhoyan, HDP genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’la birlikte HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına ve son dönemde Türkiye’de demokrasi ve insan haklarına yönelik olarak artan hak ihlallerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Ermenistanlı milletvekili, “Zorbalık Türkiye’de kendi kendini tüketiyor, demokrasiye giden yolda ise engeller giderek artıyor, bunlar arasında Ermeni sorunu olduğu gibi, Kürt sorunu da var. Türkiye kendi tarihini inkâr ettiği sürece, bu kaostan çıkması zor olacak” dedi.

Milletvekili Akhoyan, politik haber ve analizlerin yer aldığı The Euroasia Daily’e verdiği mülakatta, “Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut durumu eleştirmeyen tek bir insan olabileceğini sanmıyorum” diye konuştu.

Türkiye’de iktidarın, “günah keçisi bulmayı alışkanlık haline getirdiğini” ifade eden Akhoyan, “Yüz yıl önce Ermeniler vardı, şimdi ise Kürtler var. Böylelikle kendi eylem ve siyasetlerini meşru göstermeye çalışıyorlar. Türkiye’nin gerçeklerle ve kendi tarihiyle yüzleşmeyi ötelemesi, ne yazık ki yüz yıl önce yaşananların tekrarlanmasına neden oluyor. Yüz yıl önce Türkiye’de iktidarın Ermenilerin imha edilmesine yönelik siyaseti, bugün Kürtlere uygulanmaktadır” dedi. 

Türkiye’nin dış siyaseti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Musul’a ilişkin olarak “Misak-ı Milli” vurgusuyla yaptığı konuşmasına da değinen Milletvekili Akhoyan, “komşularla sıfır sorun” politikasının Azerbaycan dışında hiçbir işlevselliğinin kalmadığını söyledi.

Milletvekili Akhoyan, “Erdoğan’ın, Kıbrıs, Halep, Musul, aynı zamanda Batum’a ilişkin olarak yaptığı açıklama bunu kanıtlanmıştır” dedi.