Diyarbakır’ın Sur ilçesinin bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağının 80 gündür devam etmesi ve yasakla birlikte başlayan çatışmalar nedeniyle bölgede hasar gören tarihi yapılar, ibadethaneler ve harabeye dönen Ermeni kiliseleri, Ermenistanlı Bağımsız Milletvekili Aragats Akhoyan tarafından Ermenistan Meclisi gündemine taşındı.

Konuya ilişkin olarak önceki gün Meclis’te bir konuşma yapan Milletvekili Akhoyan, Türkiye hükümet temsilcilerinin açıkça “temizlik” olarak adlandırdığı operasyonlarla yerel halkın bölgeyi terk etmek zorunda bırakıldığını, çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini, Mardin ve Diyarbakır’da ise restore edilen tarihi Ermeni kiliselerinin hasar gördüğünü ve kültürel mirasın yeniden tehlike altında olduğunu söyledi.

Meclis’teki konuşmasının ardından Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da dün basın toplantısı düzenleyen Milletvekili Akhoyan, operasyon ve çatışmaların devam ettiği kentlerde Kürt halkına yönelik olarak sürdürülen ablukanın 1915’i hatırlattığını belirterek, “Türkiye’de yüzleşilmeyen tarih, yüz yıl sonra yeniden tekrarlanıyor” dedi.

Milletvekili Akhoyan, günümüz dünyasında yüz yıl önceki gibi bir soykırım veya soykırım girişimine kayıtsız kalınmayacağını vurguladığı konuşmasında, uluslararası kamuoyunun bu konuda artık çok daha duyarlı olduğunu söyledi.

Toplantıda, Ermenistan-Türkiye ilişkilerine de değinen Aragats Akhoyan, iki ülke arasındaki sınır kapalı tutuluyor olsa da ticari ilişki kurabilmek için bireysel inisiyatif geliştiren kişiler olduğu gibi, kaçakçılık ve yasa dışı işlere bulaşan kişiler de olabileceğini belirterek, “Bunları konuşmaktan da çekinmemeli ve çözüm üretmeliyiz” dedi. (Demokrat Haber)