Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan’da yaşayan Ezidi halkı, Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenledikleri farklı eylemlerle Irak’ın dağlık Şengal bölgesi başta olmak üzere, Irak ve Suriye’de IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen toplu katliamları protesto etti.

Yerevan’daki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde toplanan Ermenistanlı Ezidiler, BM Ermenistan temsilcisi Bradley Busetto ile yaptıkları görüşmede, BM Güvenlik Konseyi’nin mazlum halklara yönelik vahşi saldırıları durdurması için gereken tedbirleri almasını ve bir an önce Suriye ve Irak’ta işlenen insanlığa karşı suçların durdurulmasını talep etti.

Irak ve Suriye’de yürütülen katliam politikaları hakkında daha önce yazılı başvuruda bulunarak görüşme talep ettiklerini, ancak kabul görmediklerini kaydeden Ezidi heyet, BM temsilcisi Busetto’yla yaptıkları görüşmede, “Tüm Ezidilerin yok edilmesini mi bekliyorsunuz? Bir halkın daha yok edildiğini kayıt altına almak mı istiyorsunuz? Yoksa insani yardım için somut girişimde bulunacak mısınız?” sorusunu yöneltti.

Busetto, BM’nin Irak ve New York’taki temsilcilikleriyle temasa geçeceklerini bildirdi.

“EZİDİ SOYKIRMINI DURDURUN”

Ermenistan Ezidilerinin oluşturduğu Sincar Birliği, başkent Yerevan’daki Irak ve ABD büyükelçilikleri önünde de protesto eylemi düzenledi. “Ezidi soykırımını durdurun” yazılı pankart açılan eylemde, Ezidi temsilciler, Irak’ın Ermenistan Büyükelçisi Gazi Tahir Khaled’e yazılı başvuruda bulunarak açıklama talep etti ve IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen toplu katliamların durdurulması için Irak hükümetinin somut girişimde bulunmasını istedi.

Sincar Birliği temsilcisi Hamlet Simonyan, kendilerine ulaşan bilgiye göre 300 binden fazla Ezidinin insanlık dışı şartlarla Şengal dağlarına zorunlu göç ettirildiğini, çok sayıda Ezidi kadın ve çocuğun susuzluk ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Elçilik binasından dışarı çıkarak protestocuların taleplerini dinleyen Irak Büyükelçisi Khaled, Irak’ta şu an bir savaş ortamı olduğunu söyledi ve herhangi bir vaatte bulunmaktan kaçındı.

Sincar Birliği Başkanı Amo Şaroyan ise, Yerevan’daki ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen protestoda, Iraklı Ezidilerin dini ve etnik kökenlerinden ötürü toplu katliama maruz kaldığını, uluslararası kamuoyunun bu duruma sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Şaroyan, ABD’nin Ermenistan Büyükelçisi John Heffern’e iletilmek üzere kaleme aldıkları yazılı başvuruyu elçilik çalışanı müsteşara teslim ederek, Irak’taki Ezidi katliamının durdurulması konusunda ABD hükümetinin girişimde bulunmasını istediklerini açıkladı.

ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM

IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen Ezidi katliamı, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ve hükümet binası önünde de protesto edildi. Ermenistan hükümetinin bölgedeki Ezidi halka sahip çıkmasını ve yardım eli uzatmasını talep eden Ermenistanlı Ezidiler, Irak’ta Ezidilere reva görülen insanlık dışı muamele ve toplu katliamların görünür kılınması, uluslararası kamuoyu tarafından kınanmasının sağlanması için Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın girişimde bulunmasını talep etti. Ezidi temsilcileri kabul eden Ermenistan Başbakan Yardımcısı Armen Kevorkyan, konuyu Başbakan Hovig Aprahamyan’ın gündemine taşıyacağını bildirdi.