Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da silahlı bir grup tarafından polis karargâhına düzenlenen baskında rehin alınanların tamamı bugün serbest bırakıldı.

Kendilerine “Sasun yiğitleri” adını veren silahlı grup, kent merkezine yakın olan Erebuni semtindeki polis karargâhına baskın düzenleyerek içerde bulunan kişileri rehin almıştı. 17 Temmuz Pazar sabahı gerçekleştirilen silahlı baskın sırasında bir polis yaşamını yitirmişti.

Ermenistan Milli Güvenlik Servisi, polis merkezine düzenlenen baskına ilişkin olarak bugün yaptığı açıklamada, aralarında emniyet başkan vekili Valery Osipyan ve Vartan Yeghiazaryan’ın da bulunduğunu rehin tutulan dört polisin serbest bırakıldığını duyurdu.

Ermenistanlı kaynaklar, polis merkezine düzenlenen baskının altıncı gününde silahlı grup tarafından rehin tutulan herhangi bir kişi kalmadığını kaydederken, baskına son verilmesi için silahlı kişiler ile güvenlik güçleri arasında müzakerelerin devam ettiğini belirtiyor.

Rehin tutulan dört polisin müzakereler sonucunda bugün serbest bırakılmasının ardından silahlı grubun basın mensupları ile görüşmesine izin verildi. 

Grup üyelerinden Varujan Avedisyan, güvenlik güçlerinin teslim olmaları yönündeki çağrılarına uymayacaklarını belirterek baskın düzenledikleri polis merkezini terk etmeyeceklerini açıkladı. Avedisyan gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifa etmesini, hükümetin ise şu an iktidarda olan Cumhuriyetçi Parti ve iktidarla koalisyonda olan mevcut siyasi partilerden arındırılarak yeniden yapılandırılmasını talep ettiklerini söyledi.   

Avedisyan açıklamasında, Ermenistan’daki muhalif hareketlerden biri olarak gösterilen “Kurucu Meclis”in liderlerinden biri olan Jirayr Sefilyan da dahil olmak üzere, “siyasi tutuklu” olarak tanımladıkları mahkumların derhal serbest bırakılmasını atılması gereken ilk adım olarak gösterdi.

Daha önce Dağlık Karabağ savaşına katılmış olan ve Karabağ sorununun çözümü için yürütülen müzakere sürecinde Sarkisyan iktidarını tavizkâr olmakla eleştiren veteran Jirayr Sefilyan, “yasadışı yolla silah temin etmek, silah transfer etmek ve silah bulundurmak” suçlamasıyla geçen ay tutuklanmıştı.  

PROTESTO GÖSTERİLERİ DEVAM EDİYOR

Polis merkezine baskın düzenleyen grubun, ülkedeki hükümet karşıtı tüm muhalif kesimleri sokağa davet etmesinin ardından başkent Yerevan’da başlayan protesto gösterileri bugün de devam etti. 

Protestoların başladığı ilk günden bu yana gösterilere destek veren muhalefet milletvekili Nikol Paşinyan, polis merkezinin bulunduğu Movses Khorenatsi sokağında protesto eylemi başlatan muhalifleri bugün akşam saatlerinde de ziyaret etti. Milletvekili Paşinyan burada yaptığı açıklamada, polis merkezine baskın gerçekleştiren grubun kendisine yönelik olarak “çekilsin” açıklamasını dikkate alarak bundan sonraki protesto gösterilerine katılmayacağını söyledi.

Yerevan merkezli Azatutyun (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre, devam eden ve akşam saatlerinde kitlesel katılımın gözlendiği gösterilerde, polis ile protestocular arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor. Habere göre, iki gün önceki protesto gösterisini yöneten aktivist Ani Navasartyan, polis tarafından gözaltına alınarak tutuklandı.

Polisin protestoculara yönelik olarak orantısız ve aşırı güç kullandığına dair yapılan şikâyetler ve haber kaynaklarında buna ilişkin olarak görüntülerin yayınlanmasının ardından, görevli bazı asayiş ekipleri hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Öte yandan, Diaspora’da yaşayan bazı Ermeni gruplarından da Yerevan’da düzenlenen muhalif gösterilere destek geldi. Almanya, Yunanistan, Çekya ve Fransa’daki bazı Ermeniler, Ermenistan büyükelçilikleri önünde protesto gösterisi düzenleyerek Yerevan’daki muhalif gösterileri desteklediklerini açıkladı. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)