Ermenistan’ın başkenti Yerevan’daki polis karargâhına iki hafta önce yapılan baskın sonrası başlayan hükümet karşıtı protestolar devam ediyor.

Polis merkezine baskın düzenleyen gruba destek vermek için toplanan yüzlerce muhalif, dün akşam düzenlenen protestolarda polisle karşı karşıya geldi. Polis kalabalığa flaş bombası ve biber gazı kullanarak saldırdı.

Ermenistan Sağlık Bakanlığı yaşanan arbedede 73 kişinin yaralanarak sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında, yaralılar arasında çocuk bulunmadığını kaydederken, yaralıların büyük çoğunluğunun ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildiğini, 26 yaralının tedavisinin devam ettiğini duyurdu.

YÜZDEN FAZLA KİŞİYE GÖZALTI

Ermenistan polisi, dün akşam Yerevan’da çıkan olaylarda 165 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Polis açıklamasında, kentteki Özgürlük Meydanı’nda başlayan protesto yürüyüşüne katılan göstericilerin, baskın düzenlenen polis merkezinin bulunduğu Khorenatsi sokağı ile Sari Tağ bölgesine hareket etmesinin ardından polis ile protestocular arasında arbede yaşandığını kaydetti.

Ermenistanlı kaynaklar, yaşanan arbedede gazetecilerin de yaralandığını, kamera ve fotoğraf makinaları kullanılamaz hale gelen gazeteciler bulunduğunu kaydetti.

ŞİDDET UYGULAYAN POLİSLERİN AÇIĞA ALINMASI İSTENİYOR

Polisin protestoculara yönelik olarak orantısız ve aşırı güç kullandığına dair yapılan şikâyetler ve haber kaynaklarında buna ilişkin olarak görüntülerin yayınlanmasının ardından, Ermenistanlı siyasi temsilci ve partiler yaptıkları açıklamalarla polis şiddetini kınadı.

Sosyal Demokrat Hınçak Partisi konuya ilişkin olarak yayımladığı açıklamada, “rezalet” olarak tanımladığı polis saldırısına göz yuman üst düzey polis yetkililerinin açığa alınmasını istedi.

Ermenistan’da yayımlanan muhalif Aravot (Sabah) gazetesinin haberine göre, Meclis’teki Hukuk Ülkesi Partisi Başkanı Heghine Pişaryan, kadın, yaşlı, gazeteci ayrımı göz etmeksizin polisin uyguladığı şiddetin ardından, kitlesel gözaltı vakaları yaşandığını ifade etti. Pişaryan açıklamasında, polis şiddetinin sadece kutuplaşmayı ve tahammülsüzlüğü körükleyeceğini kaydetti.

Meclis’teki muhalefet milletvekili Nikol Paşinyan ise, barışçıl gösteri düzenleyen protestoculara ve gazetecilere hukuka aykırı bir şekilde saldıran polisler hakkında emniyetten detaylı bir açıklama beklediklerini söyledi. Paşinyan, sivil kıyafetli bazı kişilerin polislerin bulunduğu alandan gelerek göstericilerin arasına karıştığını ve provokasyon düzenlendiğini öne sürdü.

BASKIN İKİ HAFTADIR DEVAM EDİYOR

Ermenistan’daki muhalif liderlerden Jirayr Sefilyan’ın serbest bırakılmasını talep eden yaklaşık 30 kişilik silahlı bir grup, 17 Temmuz’da Yerevan’ın Erebuni semtindeki polis merkezine baskın düzenlemişti.

Grup üyelerinden Varujan Avedisyan, yürütülen müzakerelere rağmen güvenlik güçlerinin teslim olmaları yönündeki çağrılarına uymayacaklarını belirterek baskın düzenledikleri polis merkezini terk etmeyeceklerini açıklamıştı.

Avedisyan açıklamasında, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifa etmesini, hükümetin şu an iktidarda olan Cumhuriyetçi Parti ve iktidarla koalisyonda olan mevcut siyasi partilerden arındırılarak yeniden yapılandırılmasını talep ettiklerini söylemişti.  

Daha önce Dağlık Karabağ savaşına katılmış olan ve Karabağ sorununun çözümü için yürütülen müzakere sürecinde Sarkisyan iktidarını tavizkâr olmakla eleştiren muharib Jirayr Sefilyan, “yasadışı yolla silah temin etmek, silah transfer etmek ve silah bulundurmak” suçlamasıyla geçen ay tutuklanmıştı. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)

Fotoğraf © Narek Aleksanyan / hetq.am