Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan Meclisi, 1915-1923 tarihleri arasında Pontus ve Küçük Asya Rumları ile Süryani halklarının maruz kaldığı soykırımı kınayan tasarıyı bugünkü oturumunda oy çokluğuyla kabul etti.

Meclis gündemine dün kabul edilen tasarı için bugün Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, tasarı aleyhine oy kullanan milletvekili olmadı.

Meclis’teki tüm milletvekillerinden “Evet” oyu alan tasarının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 1946 tarihli ve 96/1 No’lu sözleşmesi, 1948 tarihli BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile 1968 tarihli Savaş Suçları ve İnsanlığa Karşı Suçlar Bakımından Kanuni Sınırlamaların Uygulanmayacağına Dair Sözleşme gibi uluslararası belgelere dayandırıldığı kaydedildi.  



Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Ermenistan Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek resmileşen tasarıda, Ermeni, Rum ve Süryani halklarının yüzyıllar boyunca dostane ilişkileri olduğu kaydedildi.

Tasarıda, Osmanlı Türkiyesi’nin Rum ve Süryani halklarına yönelik olarak gerçekleştirdiği soykırımın Ermenistan Meclisi tarafından kınandığı vurgulandı.

Pontus ve Küçük Asya (Anadolu) Rumları ile Asuri-Süryanilere yönelik olarak gerçekleştirilen toplu katliamlar, farklı ülkeler tarafından da soykırım olarak tanınmıştı.

İsveç Parlamentosu, Mart 2010’da kabul ettiği tasarıyla 1915-1923 tarihleri arasında Ermeni, Rum, Asuri-Süryanilere yönelik olarak gerçekleştirilen toplu katliamları soykırım olarak kabul etmişti.

İsveç dışında, Yunanistan ve Kıbrıs meclisleri de 1915-1923 tarihleri arasında Ermeni ve Rum halklarına yönelik olarak gerçekleştirilen toplu katliamları soykırım olarak tanımıştı.