Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle 2015 yılı boyunca Ermenistan ve dünyanın farklı ülkelerinde yapılmakta olan anma töreni ve etkinlikler, Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenlenen bir değerlendirme toplantısı ile ele alındı.

Yüzüncü yıldönüm vesilesiyle belirlenen, “Hatırlıyorum ve talep ediyorum” sloganının başlığa çekildiği değerlendirme toplantısında konuşan Ermenistan Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve Türkiye’de bu yıl ilk kez 24 Nisan’da yapılan Çanakkale anmasına değinerek, “Erdoğan sayesinde daha da başarılı bir tanıtım yaptık” dedi.

Ermeni Soykırımı’nın simgesel başlangıç tarihi ve anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan vesilesiyle bu yıl Ermenistan’da yapılan anma töreni ve etkinliklere olağanüstü katılım ve ilgi gösterildiğini açıklayan Diaspora Bakanı Hagopyan, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden gelen çok sayıda prestijli uluslararası habercilerin de etkinliklere ilişkin sayısız haberler yayımladığını ve bu bağlamda da verime ulaşıldığını kaydetti.  

Devam eden anma ve etkinliklerin Ermenistan ile sınırlı olmadığını belirten Bakan Hagopyan, savaş koşulları altındaki Suriye’de dahi Ermeni Soykırımı’na ilişkin bilimsel toplantılar yapıldığını ve soykırım kurbanları için yapılan anmaların Güney Afrika’ya kadar uzandığını söyledi.


SARKİSYAN, TÜRKİYELİ SİVİL TOPLUMA DİKKAT ÇEKTİ

Ermeni Soykırımı’nın 100. Yıldönümü Devlet Koordinasyon Komisyonu’nda koordinatörlük görevi yürüten Viken Sarkisyan ise, 22-24 Nisan tarihleri arasında Ermenistan’da yapılan anma töreni ve etkinliklerin tüm uluslararası haber kaynakları tarafından canlı aktarıldığını ve böylelikle dünya genelinde 1 milyar 300 milyon kişiye erişim sağlandığını belirterek, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar bağlamında dünya kamuoyunun bilinçlendirilmesi bakımından basın ve görsel medyanın önemine dikkat çekti.

Türkiye’deki etkileşime ilişkin yöneltilen soruyu yanıtlayan Viken Sarkisyan, Ermenistan ve Diasporalı temsilcilerin mutabakata vararak kabul ettiği ve geçen Ocak ayında açıklanan, Ermeni Soykırımı’nın 100. Yıldönümü, Ermeni Ulusal Bildirgesi’ne atıfta bulundu. Sarkisyan, Bildirge’de, Türkiyeli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yüz yıldır iki toplumu ayıran gerçekle yüzleşme taraftarı olan Türkiyeli kesimlere de çağrıda bulunulduğunu hatırlattı. Yüzleşme sürecinde Türkiyeli sivil toplum kuruluşlarının önemli rol üstlenebileceğine dikkat çeken Sarkisyan, buna bağlı olarak sivil toplumun sağlamlaşması ve gelişerek ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

Ermeni Soykırımı’nın 100. Yıldönümü Devlet Koordinasyon Komisyonu’nun 2015 yılı boyunca yürüttüğü çalışmalarla, Diaspora ve Ermenistan arasındaki bağın güçlendiğini belirten Sarkisyan, Diaspora ile işbirliğin geliştirilmesine yönelik yeni bir modelin şekillendiğini söyledi.

SOYKIRIMI TANIYAN ÜLKE SAYISI GİDEREK ARTIYOR

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, toplantıda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakan Vekili Şavarş Koçaryan, Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve 1915’te yaşananları kınayan ülke sayısının giderek arttığını, 2015 itibariyle 24 ülkenin Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığına dikkat çekti. İnsanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım suçunun inkâr edilmesine yönelik olarak yasal önlem alan ve bu bağlamda Ermeni Soykırımı’nın inkârını suç sayan ülke sayısının dörde yükseldiğini kaydeden Koçaryan, soykırım inkârının ve insanlığa karşı işlenen suçların kınanmamasının yeni soykırımlara zemin hazırladığını belirtti.

Farklı ülkelerin yanı sıra, Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak kabul ettiği tasarı da dahil olmak üzere uluslararası kuruluşların kayıtsız kalmadığını ifade eden Koçaryan, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye kendi tarihiyle yüzleşme çağrısında bulunduğunu ve bunun uzlaşma için kaçınılmaz olduğunu belirttiğini hatırlattı.

Soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılmasına yönelik olarak Ermenistan’ın yürütmekte olduğu faaliyetlere de değinen Koçaryan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda önceki hafta kabul edilen ve 9 Aralık tarihini, “Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma, Onur ve Soykırım Suçunun Önlenmesi Günü” ilan eden tasarının Ermenistan tarafından sunulduğunu ve 84 ülkenin tasarıya taraf olduğunu kaydetti.

Koçaryan bu kapsamda ayrıca, Süryani, Rum ve Pontus Soykırımı’nın da Ermenistan Parlamentosu tarafından resmen tanındığını hatırlattı.

İnsanlığa karşı işlenen suçlar ile soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılmasına yönelik olarak Ermenistan’ın yürütmekte olduğu çalışmaların arttırılarak sürdürüleceğini vurgulayan Koçaryan, beş kıtadaki yaklaşık 70 ülkede yapılan ve yapılacak olan faaliyet ve etkinliklere devam edileceğini duyurdu.


TÜRKİYELİ ZİYARETÇİLERİN SAYISINDA ARTIŞ GÖZLENİYOR

Ermeni Soykırımı’nın 100. Yıldönümü Devlet Koordinasyon Komisyonu’nun sekreterliğini yürüten, Ermeni Soykırımı Müzesi ve Enstitüsü Direktörü Hayk Demoyan ise, toplantıda yaptığı konuşmada, başkent Yerevan’daki Ermeni Soykırımı Anıtı ve Müzesi’ni ziyaret eden Türkiyelilerin sayısında ciddi artış gözlendiğini açıkladı.

Son dönemde müzeyi ziyaret edenler arasında her gün Türkiyelilere de rastlandığını ve bunun olağan bir hale geldiğini belirten Hayk Demoyan, yeni neslin bu konuda farklı bir bakış açısıyla yaklaşım geliştirebilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Demoyan şunları söyledi: “Dünyada neden zincirleme bir reaksiyonla Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına yönelik yeni adımlar atılıyor? Neden Paris’te ve kırkın üzerinde dünya kentinde devlet düzeyinde Ermeni Soykırımı sergisi açılıyor? Devlet yetkilileri neden Yerevan’daki Ermeni Soykırımı Anıtı’na geliyor? Bunlar Türkiye toplumu tarafından düşünülmeli ve idrak edilmeli. Tüm bu “neden”ler yeni neslin bu konudaki yaklaşımını değiştirmek ve dünya bir şey söylüyorken, kendi ülkelerinde dayatılanın dışında bir yaklaşım geliştirebilmelerini sağlamak gibi bir amaç da taşıyor.”