Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan yaklaşırken ABD'de Senato'ya bir karar tasarısı sunuldu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat senatör Robert Menendez ve Cumhuriyetçi Parti Illinois senatörü Mark Kirk tarafından sunulan tasarı, ABD Başkanı'na 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıması çağrısında bulunuyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne sunulan tasarıda, "Başkan, Ermeni soykırımıyla ilgili gerçeklerin Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tam biçimde tanınmasını içeren adil, yapıcı, istikrarlı ve kalıcı bir Türk-Ermeni ilişkisi doğrultusunda çalışmalı" ifadesi kullanıldı.

Demokrat senatörler Barbara Boxer ve Ed Markey'nin de imzacıları arasında yer aldığı tasarının, önce Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülmesi ve oylamaya sunulması gerekiyor.

Tasarı, komitede onaylanması halinde, Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'in takdiriyle, Senato Genel Kurulu'nun gündemine getirilebilir. Ancak karar tasarısının, kabul edilse bile bağlayıcı özelliği bulunmuyor.

ÖĞRETİLMELİ VE TANINMALI

Tasarının sunulmasından sonra bir açıklama yapan Menendez, “Ermeni Soykırımı, hiçbir zaman reddedilemeyecek verilere dayalı korkunç bir gerçektir. Tasarı, bu trajediyi her zaman hatırlayacağımızı ve anavatanlarından sürülen, öldürülen masum Ermeni erkekleri, kadınları ve çocuklarının anısını onurlandıracağımızı en güçlü şekilde ortaya koymaktadır. Ermeni Soykırımı, benzer vahşetlerin tekrarlanmasını önlemek için öğretilmeli, tanınmalı ve anılmalı” diye konuştu.

ABD DİĞERLERİNE KATILMALI

Kirk ise tasarıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Seneye Osmanlı Türkiyesi tarafından 1.5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğü Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yıldönümü. Ailesini ve iki kardeşini yitiren, Chicago’dan 107 yaşındaki Helen Paloian gibi olaydan canını kurtarmış sadece birkaç cesur kişi kaldı. Hayatta kalanları onurlandırmak için ve kaybedilenlerin anısına, insan hakları konusunda küresel bir liderlik üstlenmek için ABD sonunda Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan Avrupa Birliği ve 11 NATO müttefikine katılmalıdır.”

24 NİSAN’DA HATIRLANACAK

Menendez ve Kirk, kaleme aldıkları tasarıda önce ABD Yönetimi’nin geçmişte 1915 Olayları’yla ilgili attıkları adımları sıraladılar. 1975 ve 1984’te başta Ermeniler, soykırım kurbanlarının anılması için hazırlanan bir ortak tasarının sadece Temsilciler Meclisi’nde de olsa kabul edildiğini, 1981’de ise ABD Holokost Anma Konseyi’nin Ermeni Soykırımı’nın Holokost müzesinde ele alınması yönünde bir karar verdiğini hatırlattılar. Ardından da üç sonuç sıraladılar:

1) 24 Nisan 2014’te Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü hatırlanacak.

2) Başkan, Ermeni Soykırımı ile ilgili tüm gerçeklerin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından tanınmasını içerecek şekilde âdil, yapıcı, istikrarlı ve sağlam bir Ermeni-Türk ilişkisine yönelik çalışmalı.

3) Başkan, ABD dış politikasının, insan hakları, insanlığa karşı suçlar, etnik temizlik ve Ermeni Soykırımı ile ilişkili ABD arşivlerinde belgelenmiş soykırım konularına uygun bir anlayış ve duyarlılık yansıtmasını sağlamalı.

KABUL  EDİLME İHTİMALİ

Senato’ya sunulan bu son tasarıya kadar ABD Kongresi’nde şimdiye kadar Ermeni konularında hazırlanmış tek bir tasarı vardı. Geçen sene Mayıs ayında kaleme alınan ve şimdiye kadar 50 milletvekilinin destek verdiği 227 sayılı o tasarı ise Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadına sunulmuştu.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin Ermeni Soykırımı’na ilişkin bir tasarıya sıcak bakmaması nedeniyle, tasarının kabul edilme ihtimali görülmüyordu. Ancak Türkiye’de sosyal medyaya getirilen yasaklar ve hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönem yeniden artan gerginliğin de etkisiyle Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’da tasarının kabul edilebileceği konuşuluyor.

Tasarının 100 üyeli Senato Genel Kurulu’na ulaşması için önce Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesi gerekiyor. Tasarının hazırlayıcılarından birinin komitede gündemi belirleyen başkan Menendez olması ise bu ihtimali güçlendiriyor. Ardından, tasarının 24 Nisan’a kadar Senato Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor. (Kaynak: Mynet, Hürriyet)