Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasının geri getirilmesinden söz etmesi dikkat çekerken AB medyası, Türkiye’nin aday ülke olduğuna işaret ederek “Uygulamaya tam bir yasak, AB’ye katılmak için bir ön koşul” dedi.

EUObserver, “AB adayı Türkiye, terörden hüküm giyen kişiler için idam cezasını geri getirebilir” ifadeleri ile başladığı haberde Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de idam yasasının yeniden getirilmesinden söz ettiğine işaret etti.

Haberde, “Uygulamaya tam bir yasak, AB’ye katılmak için bir ön koşuldur ama buna rağmen Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü (yasağı) kaldırmayı düşüneceğini söyledi” denildi.

Türkiye’den bir sözcünün EUObserver’e “Bu sadece Başbakan tarafından yapılan bir açıklama. Geri getirmek için somut bir şey yok” sözlerinin de yansıtıldığı haberde PKK’nin ABD ve AB tarafından “terörist örgüt” olarak nitelendiği anımsatıldı.

"İDAM CEZASINI KALDIRMASI İÇİN AB TÜRKİYE’YE BASKI YAPTI"

EUObserver, “Öcalan, başta 1999 yılında idam cezasına çarptırıldı ancak hakkındaki ceza, AB’nin, idam cezasını kaldırması için Türkiye’ye baskı yapması ardından 2002 yılında müebbete çevrildi” dedi.

O dönemde Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin getirdiği yasağı “tam bir demokrasi olma yolunda önemli bir adım” olarak nitelediği anımsatılan haberde “AB ise, idam cezasına sert bir tutum aldı ve tüm dünyada kaldırılması için çalışıyor” denildi. Haberde AB Dış Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un Ekim ayında yaptığı bir açıklamaya dikkat çekildi.

ASHTON: “İDAM, CEZALANDIRMAYA ÇALIŞTIĞI SUÇU YOK EDEMİYOR”

Catherine Ashton, Ekim ayındaki açıklamasında “İdam cezası, cezalandırmaya çalıştığı suçu yok edemediği gibi bir kurbanın kaybını da hafifletemez. Geçmişten bir kalıntı olmalı” şeklinde konuşmuştu.

EUObserver, haberinde Türkiye’deki açlık grevine de değindi. 700 kadar “PKK yanlısı” tutuklunun açlık grevlerinin 60’ncı gününe girdiğini belirten EUObserver, “Protesto, Cumartesi günü Türkiye’nin önde gelen Kürt politikacılarından altısının yemek yemeyi durdurmaya karar verdiklerinde tırmandı” dedi.