G 20 Zirvesi için Meksika'da bulunan iki liderin dün Putin'in kaldığı El Paradiso Oteli'nde görüşmesi bekleniyordu. Ancak görüşme gerçekleşememişti. Putin, aynı saatlerde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmüş, ardından da liderlerin zirveye katılmak üzere ayrılması üzerine vakit kalmadığı için görüşme yapılamamıştı.

 

Erdoğan da geçen hafta yaptığı açıklamalarda Rusya'nın Suriye'ye ilişkin önerilerini G20 Zirvesi'nde görüşeceklerini belirtmişti. Zirvede ayrıca füze kalkanı ve ikili ilişkilerin de ele alınması bekleniyordu.

 

Erdoğan-Putin görüşmesinin gündeminde Suriye vardı. Görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Sayın Putin ile bizim yaptığımız görüşme tabii geleceğe yönelik neler yapabiliriz istikametinde oldu. Şu anda bu akşam çok açık net olarak, Sayın Putin, dışişleri bakanına, ben dışişleri bakanıma görevleri verdik. Bundan sonraki süreçte dışişleri bakanları müşterek olarak çalışmaları yürütecekler” dedi ve şöyle devam etti:

 

“Bu arada belki doğrudan komşular diyebileceğimiz ülkelerle veyahutta, daha önce alınmış olan bir karar var biliyorsunuz, o kararda da BM, Arap Ligi bu işin içindeydi. Onlarla beraber tekrar bu sürecin sürdürülmesine yönelik bazı adımlar atılabilir. Yarın da tabii Sayın Obama ile bu konuyu görüşeceğiz. Sayın Obama ile de görüştükten sonra onların bugün Sayın Putin ile yaptığı görüşme de var. Onların da tabii gerçi ortak bir açıklamaları olmuş. Biz kendileriyle de görüştükten sonra neler yapılabileceğini, ne gibi adımlar atabileceğimizi tekrar konuşacağız. Bundan sonraki süreci ağırlıklı olarak dışişleri bakanlarımız yürütecek.''

 

PUTİN: ŞÜKÜRLER OLSUN ARAMIZDA HİÇBİR SORUN YOK

Kremlin Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Putin'in iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini ifade ettiği belirtildi.

 

Putin, "Sizinle görüştüğümüz için memnunum. Allah'a şükürler olsun ki aramızda hiçbir sorun yok. Biz ortaya çıkabilecek tüm sorunlara zamanında dikkatle yaklaşarak hızlı şekilde çözüyoruz. İlişkilerimiz çok enerjik ve devamlı şekilde gelişiyor. Tabii ki çalışmaların kapasitesi de büyük, her zaman mevcut konular var; zira çözülmesi gerekir. Fakat burada önemli olan şudur; biz bunu açık ve dostça çözmeyi öğrendik. İkili, karşılıklı işbirliğimizin tüm boyutlarını sıralamak istemiyorum; onlar çok sayıda. Eminim ki, biz ancak ve ancak ilişkilerimizi geliştireceğiz" şeklinde konuştu.

 

Erdoğan da Putin'e teşekkürlerini ileterek, "Ben de sizinle görüşmekten çok memnunum. Sizinle St. Petersburg’da da görüşebilirdik; ama bu fırsatı yakalayarak burada görüşmemiz çok iyi oldu” dedi.

 

Rus basınına göre Erdoğan görüşmede sadece ikili ilişkileri değil, Ankara-Moskova hattındaki bölgesel işbirliğinin başarılı şekilde arttığını da önemle belirtti.