Erdoğan’ın Alman komedyen Jan Böhmermann'ın şiirinin yasaklanması talebiyle açtığı ve Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde görülen davadan sonuç çıkmadı. 'Erdoğan'a hakaret' olduğu iddia edilen şiirinin yasaklanması davası ertelendi.
 
Avrupa Postası’nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine hareket ettiği gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann’a açtığı dava, 2017’nin Şubat ayına ertelendi.
 
Bugün Hamburg Eyalet Mahkemesinde da başlayan davaya Alman basını yoğun ilgi gösterdi.
 
Bir buçuk saat süren davada Erdoğan'ı avukatı Michael-Hubertus von Sprenger, komedyen Jan Böhmermann'i ise avukatı Christian Schertz temsil etti.
 
Tarafları dinleyen hakim, duruşmayı 2017’nin Şubat ayına erteledi. Mahkeme, Böhmermann'ın basın ve sanat özgürlüğü sınırlarını aşıp aşmadığına ilişkin karar verecek.
 
Böhmermann, 31 Mart'ta Almanya'nın ZDF televizyon kanalında yayınlanan "ZDF Neo Royal" programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin bir şiir okumuş, komedyenin Alman Ceza Kanunu'nun 103. Maddesi uyarınca yargılanması için Türkiye, Almanya'ya nota vermişti.
 
'ERDOĞAN'IN İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE NE DİYORSUNUZ' SORUSU
 
Mahkemede çeşitli kereler insanlık onurunun zedelenmesinden söz eden Erdoğan'ın avukatı Hubertus, Böhmermann şiirinin ayrıca ırkçılık yaptığını ileri sürdü. Şiirde gerçek ve gerçek dışı bölümlerin olduğuna yer veren Hubertus, şiirin tamamen yasaklanmasını talep etti.
 
Bir gazetecinin “Türkiye'de insanlık onuru ve insan hakları ihlalleri bizzat Erdoğan hükümeti tarafından ayaklar altına alınmaktadır. Buna ne diyorsunuz?” sorusu üzerine Erdoğan'ın avukatı Hubertus 'o zaman protesto edilsin' cevabını verdi.
 
İŞTE O ŞİİRDEN KISA BİR BÖLÜM
 
"Torba gibi boş ve korkak ve de kompleksli, Domuz osuruğu bundan daha hoş kokuludur, Kızları döven adam döverken de plastik maske takan. En sevdiği iş keçi s...tir ve azınlıkları ezmektir, Kürtleri ezen, Hristiyanları döven ve bu sırada çocuk por.... seyreden .... Türk başbakanı, Recep Erdoğan."
 
MAHKEME BAZI BÖLÜMLERİNE İHTİYATI TEDBİR KARARI ALDIRMIŞTI
 
Hamburg Eyalet Mahkemesi daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsen yaptığı başvuru üzerine komedyen Jan Böhmermann'ın okuduğu şiirin bazı bölümleri hakkında ihtiyati tedbir kararı almıştı.
 
Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında yapılan suç duyurusuyla ilgili soruşturma yürüten Mainz Savcılığı geçen ay takipsizlik kararı vermiş, Erdoğan'ın avukatının takipsizlik kararına itirazı da kabul edilmemişti.
 
“ŞİİRİN AMACI ALMANYA'DA NE YAPILIP YAPILMAYACAĞINI GÖSTERMEKTİ”
 
Böhmermann'ın avukatı Chritian Schertz ise, Böhmermann'in hakaret içerikli şiiri ile Almanya'da hukuki olarak bir sanatçının neyi yapıp yapamayacağını göstermek istediğini savundu.
 
Türkçede hakaret şiiri anlamına gelen 'Schmähgedicht' nedir?
 
Alman komedyen Jan Böhmermann, ZDF kanalındaki programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu şiiri 'Schmähkritik' olarak nitelendirdi.
 
"Schmähen" fiili Almancada 'hakaret etmek, küfür etmek, küçük düşürmek' anlamına geliyor. Böhmermann, tartışmalara konu olan 31 Mart'taki programında şiiri okumadan önce 'hiciv ile Almanya'da yasak olan hakaret ölçüsündeki eleştiri' arasındaki farkı göstermek istediğini söylemişti.