Kobani’de 200’e yakın kişinin ölümüne neden son IŞİD saldırıları Kürdistan Federe Bölgesi’nin başkenti Erbil (Hewler)’de yürüyüşle kınandı.

BDP’nin isim değiştirmesiyle kurulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Erbil eş temsilciliği ve Kürdistan’daki siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşte ''Bakur, Başur, Rojhılat û Rojava Kobanê Qaleyê Kûrdistanê'' ve ''Daiş Erdoğan'' sloganları atıldı.

IŞİD saldırıları kınanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da tepki gösterildi. IŞİD’in Kürtler’e ve Suriye’ye karşı Türkiye tarafından desteklendiği görüşü bölgede de yaygın. Suriye-Türkiye sınırının büyük bölümü IŞİD’in egemenliğine geçince tepki göstermeyen Erdoğan’ın Tel Abyad’ın YPG tarafından IŞİD’den temizlenmesi sonrası gerçekleşen Kobani saldırılarının ardından “Tüm dünyaya sesleniyorum: Bedeli ne olursa olsun, Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin güneyinde devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” sözlerini kullanması da tepkileri yoğunlaştırdı.

Erbil’deki protestoya peşmerge özel kuvvetlerinin de eşlik ettiği gözlendi. Erbil kalesi önünde basına bir açıklama yapan protestocular “Kobani’ye yapılan saldırılar yalnız tüm Kürtler ve Kürdistan halkına değil tüm insanlığa yapılmıştır, bütün Dünya'nın da direniş göstermesi gerekir, çünkü Daiş (IŞİD) insanlığa bir tehdittir” açıklamalarında bulundu.



(Siyabend Fırat Çetin / Demokrat Haber Erbil)