Endonezya’da polis, Jakarta Post gazetesinde 3 Temmuz’da yayımlanan bir karikatür nedeniyle yayın yönetmeni Meidyatama Suryodiningrat hakkında “dini değerlere hakaret” şüphesiyle soruşturma başlattı.

Bianet’te yer alan habere göre; suça gerekçe yapılan karikatürde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün bayramındaki oval simgenin yerine, Arapça “Allah dışında Tanrı yok” yazılı bir kafatası ve çarpı şeklinde iki kemik yerleştirilmişti.

AJI: ÖZÜR DİLENDİ, KONSEYE YANSIDI, SORUŞTURMA NİYE?    

Bağımsız Gazeteciler Birliği (AJI), Jakarta Post gazetesinin sorunu gidermek ve krizi çözmek konusunda, karikatürü özür dileyerek geri çektiği, dosyayı da Basın Konseyi’ne taşıyarak yeterli adım attığını açıkladı; karikatürün bir de cezai soruşturmaya konu edilmesini eleştirdi.

Gazeteden yapılan açıklamada da, amacın İslam’a veya Müslümanlara hakaret etmenin olmadığı belirtilerek, “Yer verdiğimiz, din adına şiddete başvuran IŞİD’i eleştiren bir gazetecilik ürünüydü. Karikatür, kamuoyuna radikal örgütlerinin Endonezya’da toplum düzenine ve ifade özgürlüğüne karşı tehdit oluşturabileceğini hatırlatıyor” sözlerine yer verildi.

AJI, Basın Kanunu’nun 15. maddesine uygun olarak, polisten incelemeye son verip dosyayı Basın Konseyi’ne bırakmasını istedi