İdam Karşıtlığı Dünya Koalisyonu tarafından 15’incisi düzenlenen ‘Dünya İdam Karşıtlığı Günü’ farklı etkinliklerle dikkat çekti. Dünya İdam Karşıtlığı Günü organizasyonu bu yıl, ‘yoksulluk ve sosyal olarak ötekileştirilmiş kesimlerin ölüm cezasına daha sık çarptırılma riski taşıdığı gerçeği’ne odaklandı.

2016 yılında gerçekleşen idamların yüzde 87’si sadece dört ülkede gerçekleşti; İran, Pakistan, Irak ve Suudi Arabistan. Ayrıca organizasyon, net olarak bilinmemekle birlikte Çin’de de binlerce idamın gerçekleştiğini düşünüyor.

Dünya genelinde ölüm cezasını kaldırmaya ilişkin eğilim, ülkelerin üçte ikisinden fazlasında idam cezasının kanunen yasaklanmış ya da uygulamada kullanılmıyor olmasını sağlamış duruda. Bazı ülkelerde ise eğilim tam tersi yönde gerçekleşmekte. Buna göre, Uluslararası Af Örgütü verileri kapsamında 55 ülkede ölüm cezalarında artış yaşandı. 2015’te ise ölüm cezasına çarptırılanların sayısı bin 998 düzeyindeyken, bu sayı 2016’da 3 bin 117’ye yükseldi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi geçen hafta, aralarında ABD’nin de olduğu 13 ülkenin (Botswana, Burundi, Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin, Hindistan, Irak, Japonya, Katar, Suudi Arabistan, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri) itirazlarına karşın, eşcinselliğin ölüm cezasına çarptırılmasını kınama kararı almıştı.