Aralarında Elif Şafak ve Orhan Pamuk’un da bulunduğu farklı ülkelerden 200 yazar, Putin'e mektup yazarak eşcinsel karşıtı yasanın kaldırılmasını istedi.

Soçi Kış Olimpyatları’nın resmi açılışı öncesi, dünyanın 30 ülkesinden tanınmış 200 yazar, Guardian gazetesinde Vladimir Putin'e açık bir mektup yayımlayarak, Rusya'da yürürlüğe giren eşcinsellik ve hakaret yasalarını "ifade özgürlüğü"nü tehdit ettiği gerekçesiyle protesto etti.

Guardian gazetesinde manşetten verilen mektuba imza atan tanınmış yazarlar arasında Nobel ödüllü yazarlar Orhan Pamuk, Günter Grass, Wole Soyinka ve Elfriede Jelinek'in yanı sıra Salman Rushdie, Margaret Atwood, Jonathan Franzen, Ariel Dorfman, Carol Ann Duffy, Edward Albee, Julian Barnes, Ian McEwan ve Neil Gaiman gibi edebiyatseverlerin gözdesi yazarlar yer alıyor.

Türkiye'den Elif Şafak'ın da imzacıların arasında bulunduğu mektupta, “Geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasını” yasaklayan, kilisenin eleştirilmesini suç sayan yasanın ve ülkede aynı zamanda yasallaşan hakaret suçlarının, “özellikle yazarları tehlikeye attığına” yer verilen mektupta, “Yazarlar ve gazeteciler düşüncelerini paylaştıkları için susmaya itilmekle ya da zorlayıcı cezalarla karşı karşıyayken sessiz kalamazdık” ifadeleri dikkat çekti. (Vatan)